Evenimentul Zilei > Social > Începe Bienala de Gravură Mică ”Graphium”
Începe Bienala de Gravură Mică ”Graphium”

Începe Bienala de Gravură Mică ”Graphium”

Bienala Internațională de Gravură Mică „Graphium” se deschide sâmbăta aceasta la Timișoara. Vernisajul va avea loc de la ora 18,00, la galeria Helios din centrul orașului, însă lucrările ediției vor fi expuse în încă două locuri. În total vor putea fi văzute 400 de opera, ale unor artiști care provin din 22 de țări.

Expozițiile organizate cu ocazia bienalei se vor desfășura în trei locații: galeria Helios, Muzeul Naţional al Banatului (Bastionul Theresia), şi Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest.

Precedat de primul Salon Studențesc Bienal de Gravură „Graphium” din România, din anul 1995, proiectul BIGMG – Timişoara a pornit în anul 2004, ca urmare a activității specifice îndelungate a Atelierului comun de gravură „Graphium”, înfiinţat în anul 1980, în cadrul UAPT, În anul 2004, figura ca fiind singurul atelier comun de gravură din România cu activitate în mai toate tehnicile tradiționale ale gravurii, reunind un grup de tineri artiști gravori din Timișoara, absolvenţi ai Facultăţii de Artă. Proiectul bienalei este iniţiat şi coordonat de graficianul, prof. univ. dr. Constantin Catargiu, fondatorul şi susţinătorul atelierului comun de gravură „Graphium”, de sub egida Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara.

”Rezultatele celor trei ediţii din 2004, 2006 şi 2008 obligă la continuarea organizării acţiunilor culturale de nivel internaţional la Timişoara, candidată la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. În ediţia din acest an, organizatorii contează pe jurizarea a circa 400 de lucrări semnate de artişti gravori din Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Germania, India, Italia, Japonia, Mexic, Peru, Polonia, România, Serbia, Spania, SUA, Suedia, Thailanda, Ucraina, Ungaria, menţionând faptul că lucrările sunt selectate de către un juriu internaţional”, transmite Ahmed Mihaela Meral, din partea organizatorilor.