Vineri, 4 februarie, se dă startul celei de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, care se vor desfășura la Beijing, în China. Competiția se va desfășura în perioada 4 – 20 februarie 2022. Olimpiada de iarnă este umbrită de tensiunile dintre Rusia și Occident, pe tema invadării Ucrainei. De altfel, conform unor scenarii luate în considerare, Rusia va declanșa ostilitățile imediat după încheierea evenimentului.
Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfășura în R.P. Chineză, la Beijing, aceasta fiind cea de-a doua ediție organizată în acest oraș. La Beijing s-a ținut și Olimpiada de vară din 2008. De asemenea, este cea de-a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice care se desfășoară într-un oraș din Asia, după Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud) şi Tokyo 2020 (Japonia).
Ceremonia de deschidere pentru Jocurile Olimpice a fost programată pe 4 februarie 2022, iar cea de închidere pe 20 februarie 2022. Ambele evenimente se vor petrece pe Stadionul Naţional din Beijing, care are 80.000 de locuri. Acesta este cunoscut şi sub numele de „Cuibul de Păsări”. La finalul ceremoniei de închidere steagul olimpic va fi predat primarilor oraşelor italiene Milano şi Cortina d'Ampezzo, gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026.
Trei sate olimpice au fost construite pentru a găzdui mii de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. Este vorba de Satul olimpic Beijing 2022, Satul olimpic Yanqing şi Satul olimpic Zhangjiakou. La finalul competiției din China, aceste locații vor fi transformate în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale, notează agenţia AFP.
Aproape trei mii de sportivi vor concura
La Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing s-au calificat 91 de echipe naționale între care și două debutante, Haiti şi Arabia Saudită. Aproape 3.000 de sportivi vor concura pentru medalii în 109 probe sportive din şapte sporturi, însumând 15 discipline.
Este vorba despre patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă cu 22 de sportivi. Aceștia vor concura la mai multe probe precum sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
Cum vor arăta medaliile și mascota
Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium sunt inspirate din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite „Tong Xin” (Împreună suntem unul), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor.
Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022. „Bing înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere, iar „Dwen Dwen” înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Mascota a fost aleasă dintre mai multe modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume.
Logo-ul evenimentului este un schior stilizat care aminteşte de ideograma ce reprezintă iarna, scrie AFP. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang.
Sloganul oficial este „Împreună pentru un viitor comun” și a fost ales din 79 de propuneri. Potrivit organizatorilor, acest slogan simbolizează puterea omenirii de a se mobiliza și de a găsi soluții pentru depășirea greutăţilor și pentru un viitor mai bun.