Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare. Ministerul Educației anunță programul pentru anul 2022

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare. Ministerul Educației anunță programul pentru anul 2022 Clasa pregătitoare. Sursa foto: Weedezign | Dreamstime.com

Reprezentanții Ministerul Educației au anunțat, în mod oficial, când vor începe înscrierile pentru clasele pregătitoare, calendarul urmând să fie publicat, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Potrivit oficialilor, nu există modificări esențiale față de programa din anii precedenți.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a anunțat când încep înscrierile pentru clasa pregătitoare, precizând că programa completă va fi făcută publică, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Acțiunile din calendarul pentru înscrierile la clasa pregătitoare vor demara pe 28 martie. Acest lucru nu înseamnă că începând cu această dată se pot depunere cererile, ci că atunci va începe întregul proces. Oficialul a precizat că nu sunt modificări esențiale față de metodologia din anii precedenți.

„Săptămâna viitoare, cel târziu, metodologia va fi publică. Nu sunt modificări esențiale față de regulile de anii trecuți, se adaptează doar calendarul la anul școlar viitor. În principiu, acțiunile din calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2022 vor debuta pe 28 martie, ceea ce nu înseamnă că atunci se realizează înscrierile efective [al copiilor la școli – N.red.], ci acțiunile din calendar, cum ar fi publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare de către inspectoratele școlare județene și școli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrăm pe calendar acum, mai ales că am ridicat starea de alertă”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, potrivit Edupedu.ro.

Florian Lixandru a precizat în declarația sa că „dosarul de înscriere în clasa pregătitoare va fi similar cu cel de anul trecut”.

Documente necesare pentru dosarul de înscriere la clasa pregătitoare:

  • Cererea de înscriere în clasa pregătitoare
  • Recomandarea de la grădiniță/rezultatul evaluării copilului de la CJRAE/CMBRAE
  • Copie a actului de identitate al părinților/părintelui
  • Copie a certificatului de naștere al copilului (acestea vor fi certificate „conform cu originalul” de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale)
  • Alte documente în funcție de starea civilă a părinților
  • Declarația pe propria răspundere pentru înscrierea la clasa pregătitoare
  • Avizul medicului de familie/medicului școlar că elevul este „apt de școală”
  • Vaccinările de la medicul de familie/copie carnet de vaccinare

Copiii ucraineni pot fi înscriși la clasa pregătitoare

Reprezentantul Ministerului Educației a vorbit și despre situația copiilor din Ucraina. Aceștia „pot participa la ore, la cererea părinților sau a reprezentanților legali, cu statut de audient. Ei pot fi înscriși la clasa pregătitoare, dacă înțeleg limba”, a afirmat Lixandru.

„Noi facem tot posibilul pentru a asigura acestor copii posibilitatea de învăța limba română, fie prin profesori cunoscători de limbă uncraineană, prin introducerea în sistem a studenților cunoscători de limba ucraineană sau a profesorilor pensionari care știu limba. Facem tot posibilul pentru dobândirea cunoștințelor de limba română”, a continuat secretarul de stat.