Încep admiterile la facultăţile din străinătate

Încep admiterile la facultăţile din străinătate

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivit unor estimări oficiale ale Ministerului Educaţiei. Toţi cei care vor să înceapă şcoala în străinătate la începutul anului viitor se pregătesc deja de admitere. Pentru cursurile care încep în februarie 2011, termenul limită de trimite a aplicaţiilor este 15 octombrie.

Fundaţia Dream Foundation a intermediat accesul a peste 50 de tineri din România la programele de studiu din străinătate.

"Nu oferim burse, însă consiliem studenţii în aşa fel încât să ne asigurăm că sunt acceptaţi acolo unde îşi doresc să studieze. Dream Foundation face prima selecţie a dosarelor după care dosarele acceptate trec în faza a doua şi sunt evaluate de instituţii. Facilităm accesul la instituţii internaţionale la care studiile sunt gratuite, iar studentul trebuie să îşi asigure doar cazarea şi masa", susţine Ioana Axinte, managerul fundaţiei în România.

În acest moment, fundaţia selectează candiaţi pentru cursurile ce vor începe în februarie anul viitor, a căror termen limită de aplicaţie este pe 15 octombrie. Astfel, sunt disponibile cursuri gratuite în 16 universităţi din Danemarca.

Procesul de selecţie durează între o lună şi două luni. Pentru universităţile a căror cursuri încep în septembrie se recomandă completarea aplicaţiilor încă din primele sesiune de admitere pentru a vă mări şansele de a fi acceptaţi. Costurile percepute de fundaţie reprezinţă o taxă de 20 de euro.

O altă organizaţie care intermediază plecarea tinerilor la studii în străinătate este Hakes, care recrutează on-line viitori studenţi pentru 23 de instituţii partenere din ţări membre ale UE, precum Danemarca, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Italia, Spania, Olanda, dar şi pentru Statele Unite ale Americii. Organizaţia cere o taxă de trimitere a formularului, în valoare de 20 de euro. Potrivit site-ului organizaţiei, www.hakes.ro, în cazul în care un candidat a fost admis oficial la facultate, se percepe o taxă de admitere, în valoare de câteva sute de euro. Dacă studentul rămâne înscris la cursurile facultăţii, aceşti bani îi vor fi returnaţi după absolvirea primului semestru. Data limită de trimitere a aplicaţiilor este 1 martie 2010, urmând ca eventualele interviuri de selecţie să se desfăşoare în cursul lunii aprilie.

Ce conţine dosarul de admitere la un master în străinătate

Diana Diaconu urmează în prezent un master în sociologie în România, însă se pregăteşte pentru admiterea din primăvara anului viitor la un program de studii post-universitare în Olanda.

"Sunt domenii noi, care în ţară încă nu au apărut. Nu pot vorbi de alte domenii, pot spune însă că pe domeniul social (sociologie, psihologie) sunt foarte puţine programe de studiu axate pe cercetare."

Diana a început pregătirea pentru admiterea la masterul din străinătate încă din timpul facultăţii, prin proiecte de cercetare şi voluntariat, puncte importante ce trebuiesc bifate atunci când vrei să studiezi în străinătate.

Un alt element important este limba în care vei studia. Daca optezi pentru engleză, atunci va trebui să susţii câteva examene, de exemplu Toefl (500 lei) sau IELTS (650 lei).

Alte universităţi cer teste precum GMAT, un examen de matematică susţinut în limba engleză, care costă aproximativ 550 lei.

Soluţii reale de finanţare a studiilor în străinătate

Pentru a-şi continua studiile în străinătate, Diana plănuieşte să solicite finanţare europeană. Varianta burselor acordate de statul român sau de statul gazdă, sunt însă o soluţie validă.

Spre exemplu, statul român oferă burse de studiu în străinătate, prin intermediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Străinătate (CNBSS). Dosarul de candidatură pentru o bursă oferită de statul român trebuie să conţină un carnet cu note mari obţinute pe parcursul liceului şi un proiect de cercetare prin care viitorul student să demonstreze că va aplica în ţară ceea ce va studia în străinătate. Pe lângă certificatul lingvistic, elevii trebuie să achite o taxă de 50 de lei.

Sabina Ciofu a absolvit anul acesta Facultatea de Limbi Clasice, în cadrul prestigioasei Universităţi Cambridge. La sfârşitul celor trei ani de studiu la Cambridge, Sabina spune că sistemul lor de abordare a studenţilor este unul foarte relaxat şi informal, presupune însă un program foarte intens bazat pe muncă individuală.

"În trei ani de facultate, n-am avut absolut nimic de învăţat pe de rost, în schimb îmi amintesc şi acum, după ce am terminat facultatea, ce am studiat în anul I, până la detalii. Studiul individual şi dezbaterile săptămânale cu alţi doi, trei colegi şi un profesor pe o anumită temă sunt reţeta lor pentru succesul la examene şi nu numai", adaugă ea.

Sabina a avut bursă de studiu, însă spune că acelaşi lucru se poate întâmpla oricui demonstrează că părinţii nu pot asigura suportul financiar, asta deoarece regulamentul universităţii interzice să lucrezi pe durata trimestrelor de studiu.

Procesul de selectie a candidatilor începe devreme, atât la Universitatea Cambridge cât şi la Oxford. Astfel pentru a începe anul de studiu în 2011, aplicaţiile trebuie trimise până pe 15 octombrie 2010. Costul unui an de studiu la Cambridge este de aproximativ 14.000 de euro.

Atunci când vă planuiţi bugetul de studii în străinătate luaţi în calcul pe lângă taxa de şcolarizare, costul materialelor de studiu, transportul şi costul de trai.

Taxe de studii accesibile pentru români

Pentru tinerii români nu există niciun fel de limitare în ceea ce priveşte facultăţile din străinătate, mai ales în cazul celor din Uniunea Europeană.

Dacă în Danemarca, studiile superioare sunt gratuite pentru români şi cursurile universitare în ţări precum Franţa, Olanda sau Germania au costuri asemănătoare cu cele din România. Spre exemplu, în Franţa poţi face facultatea cu câteva sute de euro pe an, iar în Olanda, taxa anuală este de 1.500 de euro. În Italia, taxele de studiu sunt stabilite individual, în funcţie de veniturile părinţilor, şi se încadrează între 300 şi 2.500 de euro pe an. TOP 10

Cele mai bune universităţi din lume în 2010

1. Universitatea Cambridge - Marea Britanie 2. Universitatea Harvard - Statele Unite ale Americii 3. Universitatea Yale - Statele Unite ale Americii 4. Universitatea College London (UCL) - Marea Britanie 5. Institutul Tehnologic din Massachusettts - Statele Unite ale Americii 6. Universitatea Oxford - Marea Britanie 7. Imperial College London - Marea Britanie 8. Universitatea din Chicago - Statele Unite ale Americii 9. Institutul Tehnologic din California - Statele Unite ale Americii 10. Universitatea Princeton - Statele Unite ale Americii

NOTĂ: Topul a fost realizat de QS World University Rankings şi este realizat pe baza calităţii activităţilor de cercetare, de predare, precum şi prisma implicării la nivel internaţional. Examinarea universităţilor a fost făcută de 15.000 de academicieni.

  • Citiţi AICI mai multe despre topul celor mai bune universităţi

Citiţi şi:

  • Cum te pregăteşti pentru un masterat în străinătate
  • Înscrierea la master, scuză pentru a scăpa de angajare
  • Rectorul Universităţii "Spiru Haret": "Tot învăţământul superior suferă de lipsă de credibilitate"

Ne puteți urmări și pe Google News