Un grav incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ''Matei Balş'' din Capitală, fiind declanşat planul ''roşu''. Este al doilea incendiu extrem de grav în mai puțin de un, într-un spital din România, după tragicul incendiu de la Piatra Neamț din noiembrie. De asemenea, tragedia repune pe tapet cazul Colectiv și realitatea că, în linii mari, nu s-a schimbat mai nimic în cei 5 ani de la nefastul eveniment. Practic inerția sistemului a rămas aceeași.
Incendiu tragic la Matei Balș! Devastatorul incendiu de vineri dimineață repune pe tapet o stare de fapt dramatică. Practic inerția sistemului a rămas aceeași. Așa cum arată și documentarul multi-premiat al lui Alexander Nanau, colectiv, astfel de tragedii sunt simbolice pentru indolența autorităților. Așa cum arată Europa Liberă, filmul evenimentelor include mai multe detalii relevante pentru anchetă.
Un incendiu de mari proporții, cu 5 victime
Un grav incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ''Matei Balş'' din Capitală, fiind declanşat planul ''roşu''. 5 persoane au decedat, au fost afectate 4 saloane. Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5.
Comandantul intervenției a declarat că primul apel a fost primit la 5.05. Primul echipaj pompieri a ajuns după 8 minute. Pompierii au constatat că la fața locului era un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 –120 mp. 4 saloane erau afectate, iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției.
Mobilizare de proporții a autorităților
Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, care este spital Covid-19. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, 6 echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple. Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate inițial două se aflau în stare mai gravă. Ele au necesitat măsuri de protezare respiratorie.
De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”. Restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor transferaţi. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515. Rudele pacienților internați la Matei Balș așteaptă informații despre rudele lor. Mulți au spus că sună la alte spitale pentru a afla dacă pacienții au fost transferați acolo.
Un incendiu de proporții a izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 05.00, la Institutul „Matei Balș”. 3 persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. O altă victimă a fost găsită în ulterior în baie, carbonizată. Un pacient internat în alt pavilion al institutului a surprins primele momente ale conflagrației din această dimineață. Bărbatul susține că imediat după izbucnirea flăcărilor s-a auzit și o explozie.
Incendiu la ''Matei Balș''. Încă nu a fost identificată cauza
Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat șeful DSU, Raed Arafat. Medicul Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului, a spus că spitalul a fost construit în 1953 şi refăcut „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”. El a mai declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.
Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că intervenţia la incendiul de la Spitalul "Matei Balş" a fost "rapidă, eficientă". Premierul a menţionat că lucrurile au fost ţinute sub . imediat.
„Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a declarat vineri prefectul Traian Berbeceanu
Cadrele medicale care erau de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul au fost chemate la audieri. La anchetă vor participa și specialişti de la INSEMEX Petroşani. Aceștia au participat și la investigațiile după incendiile de la Colectiv și spitalul din Piatra Neamț.
Clasa politică reacționează ferm: Demisia
Președintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri, Institutul „Matei Balș”. Președintele a transmis condoleanțe familiilor și a declarat că i-a cerut ministrului Sănătății un proiect de reformă care să cuprindă soluții rapide.
Liderii PSD, respectiv AUR au solicitat demisia urgentă a Guvernului. La rândul său, co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş transmite condoleanţe familiilor care au pierdut aparţinători în incendiu. Politicianul a subliniat totodată importanţa unei asumări politice şi a reformei.
Premierul Florin Cîţu a afirmă că "metehnele" sistemului de sănătate din România s-au văzut şi în cazul tragediei de la "Matei Balş". Acesta a subliniat că e nevoie de alocarea a cât mai multor resurse pentru investiţii.
Arhiepiscopul Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, IPS Aurel Percă, a transmis, vineri, condoleanţe familiilor îndoliate în urma incendiului de la Spitalul 'Matei Balş'.