Pericol radioactiv la granița României. Centrală nucleară, incendiată. Care este nivelul de radioactivitate

Pericol radioactiv la granița României. Centrală nucleară, incendiată. Care este nivelul de radioactivitate

Un incendiu a avut loc la o centrală nucleară din Ucraina. Unul dintre reactoare a fost oprit. Totuși, nivelul de radioacivitate nu a crescut.

În seara zilei de luni, un incendiu s-a produs la centrala nucleară de la Rivne, în vestul Ucrainei. Acest incident a determinat oprirea unuia dintre reactoare, au anunţat marţi autorităţile ucrainene, care afirmă că nivelul de radioactivitate la faţa locului nu prezintă pericol, scrie Agerpres.

Autoritățile ucrainene au intervenit, iar incendiul a fost stins în circa o oră. În urma acestui incident, a fost declanşat un transformator electric, fiind astfel activat sistemul de protecţie al reactoarelor.

Reactorul trei a fost oprit, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a agenţiei nucleare a Ucrainei, Energoatom. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nivelul de radioactivitate nu a crescut.”, a mai spus purtătoarea de cuvânt, precizând, de asemenea, că nu s-au înregistrat răniţi şi că este în curs o investigaţie menită să stabilească de la ce a pornit incendiul.

Nivelul de gravitate al incidentului este zero, conform clasificării internaţionale a situaţiilor de urgenţă în centralele nucleare, a indicat într-un comunicat Energoatom.

Reactorul trei al centralei de la Rivne, care în total are patru reactoare, este în continuare scos din funcţiune pentru înlocuirea transformatorului.

În Ucraina, ţară unde în 1986 s-a înregistrat la Cernobîl cel mai grav accident nuclear din istorie, există în prezent patru centrale nucleare, care în total au 15 reactoare în funcţiune. Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. 

Atunci, un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive au căzut în Belarus.