Incendierea Americii - nebunia progresiștilor, Trump sau Michelle Obama?

Incendierea Americii - nebunia progresiștilor, Trump sau Michelle Obama?

Uluitor ce se întâmplă în America. Uluitor cum revoltele de acolo au devenit model pentru Europa și au apărut protestatari violenți în marile capitale. E uluitor pentru că nimic din ce se întâmplă în Statele Unite nu mai are legătură demult cu polițistul care l-a apăsat pe gât pe afro-americanul George Floyd până când acesta a murit. E începutul unui război civil care, suprapus pe nenorocirea produsă de pandemia Covid, va slăbi America nu numai din punct de vedere economic. Ce se întâmplă, cui folosește, e politică la mijloc?

Un episod revoltător, dramatic, care-ți răscolea tot sufletul - fiindcă nu poți asista la suprimarea unui om care imploră iertare și dreptul la viață - s-a transformat într-o virulentă acțiune de distrugere. Tot ce se petrecea pe străzi, bătăi, devalizări de magazine, mașini distruse, furturi nu mai aveau nicio legătură cu fapta inițială, comisă de polițistul Derek Chauvin. Culmea absurdului! Să-l cheme ”Șovin” pe cel acuzat de rasism până la demență! Însă culmea coincidenței vine din faptul că, după cum s-a aflat, polițistul și victima sa George Floyd fuseseră colegi de serviciu, în 2019, când ambii asigurau paza la un club din Minneapolis. Nu se știe însă dacă ei s-au intersectat, a declarat patroana clubului.

Imaginile care ne parvin din State sunt devastatoare. Nu, nu neapărat cele oferite de presa tradițională, deoarece, ca și la noi, presa de peste ocean este împărțită în două. Doar că acolo simpatiile politice sunt asumate oficial. Există, însă, și alte canale media și de informare, care redau nepartizan ce se întâmplă pe străzile orașelor americane.

În România, cu puține excepții, televiziunile parcă se întrec să prezinte publicului partea de protest rasistă, revolta împotriva abuzurilor polițiștilor, iar unii comentatori parcă exultă că America se confruntă cu un război intern, că Trump va fi învins de popor etc., etc. Aproape nimic despre reversul medaliei. Pentru că există și partea aceea mare de americani, care încă e speriată de Covid și păstează ”distanța sanitară”, care nu acceptă valul de vandalism și anarhia provocată de grupurile care reclamă încălcare drepturilor și abuzurile Poliției.

Despre aceste grupuri, care au călcat în picioare orice restricție privind pandemia, se afirmă că ar fi progresiști. Progresiști, susținuți de Soros, care îi sprijină pe democrați să-l dărâme pe Trump. Posibil să fie așa, fiindcă prea s-au întins repejor revoltele și în importante țări ale Europei. În Franța, de exemplu, câteva zeci de mii de oameni și-au amintit de moartea unui bărbat de culoare, provocată de jandarmi în anul 2016. Și au ieșit să protesteze, aproape la fel de violent ca în State. “Revoltă” şi “Toată lumea urăşte poliţia”, erau lozincile mulțimii furioase.

Bine că i-au lăsat musulmanii și asiaticii în pace pe toți, zic!

Progresiști sau nu, oamenii care au ieșit în stradă imediat după moartea lui George Floyd au făcut-o dintr-o revoltă interioară. Apoi, însă, s-a cam întâmplat ceva asemănător cu revoluția noastră din decembrie 1989. Una dintre grupările politice au confiscat revolta. Președintele Trump sau tabăra democraților care vrea să-l vadă plecat de la Casa Albă?! Cine a apăsat pedala propagandei și a generat un scenariu bazat pe diferențierea dintre albi și afro-americani? În cele mai multe imagini și fotografii de presă apar mesajele ”Justiția nu este aceeași pentru negri și pentru albi” și ”Viața negrilor contează”.

Am găsit câteva elemente inserate în presa internațională care ne canalizează către un răspuns la întrebare.