Cei mai bogaţi opt oameni din lume au, împreună, o avere la fel de mare ca jumătatea cea mai săracă din populaţia lumii, arată un raport publicat de Oxfam, o confederaţie internaţională de organizaţii de caritate care militează pentru combaterea sărăciei.

Raportul atrage atenţia că discrepanţa între cei bogaţi şi cei săraci creşte constant de la un an la altul şi este mai mare decât se estima anterior.

Noi date furnizate de China şi India arată, de exemplu, că în urmă cu un an doar 9 persoane – şi nu 62 cum se credea – aveau la fel de mulţi bani ca 3,6 miliarde. Raportul a fost publicat înaintea Forumului Economic Mondial, care începe săptămâna aceasta la Davos.

Un barometru de opinie care va fi prezentat la Forumul de la Davos arată că încrederea în guverne, companii şi mass-media este în cădere liberă, iar majoritatea oamenilor cred că actualul sistem economic şi politic i-a trădat.

Un simptom al acestei lipse de încredere îl reprezintă şi succesul pe care mesajele anti-sistem l-au avut în alegerile din ţări ca Statele Unite şi Filipine sau la referendumul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează autorii barometrului de opinie, citat de RRA.