Încă un scandal! Limba maghiară ar putea deveni oficială în instituții din România

Încă un scandal! Limba maghiară ar putea deveni oficială în instituții din România

Parlamentarii UDMR au inițiat un proiect de lege care se referă la noul Cod Administrativ al României, în care au strecurat din nou o dorință mai veche a lor, și anume ca limba maghiară să poată fi folosită ca limbă oficială în instituțiile Statului Român.

Senatul, unde PSD aste majoritar, a adoptat tacit Codul Administrativ al României, un alt proiect de lege depus și semnat doar de parlamentarii UDMR, și unde uniunea a strecurat un articol important pentru etnia maghiară, folosirea limbii materne în administrația publică

Deși, proiectul de lege a parcursul toate etapele obligatorii, fiind trimis la diverse comisii din Senat, care au emis avize negative sau pozitive, plenul nu a mai votat niciodată, proiectul fiind adoptat tacit la data de 8 aprilie 2020, conform fișei de monitorizare a legii, care se află pe pagina de internet a Senatului. Legea adoptată tacit, care poartă numărul 88/2020, a fost trimisă cu adresă de înaintare la Camera Deputaților, în atenția lui Marcel Ciolacu.

Articolul din legea 88/2020 care a stârnit reacții aprinse, și care a fost ascuns de parlamentarii UDMR, cu intenție, printre sutele de articole, se referă la folosirea limbii maghiare. Astfel, articolul 94 din Legea 88/2020 stabilește că: ”în unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20 la sută, din numpărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică deconcentrată, Inspectoratele Județene ale Poliției Române, au obligația să asigure în raport cu aceștia folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor la care România este parte”.

Aliniatul doi din articolul 94 se referă la posibilitatea ca acolo unde etnicii maghiari nu sunt în proporție de 20 la sută, autoritățile enumerate mai sus să poată decide singure dacă asigură folosirea limbii materne în raport în unitățile administrativ teritoriale.

Camera Deputaților, care este for decizional, a trimis legea la Comisiile de Buget finanțe, de Administrație publică, pentru Muncă și juridică, având termen de depunere a amendamentelor data de 7 mai 2020, dar și termen de depunere a rapoartelor 14 mai 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News