Încă un "nu" pentru Sarkozy

Încă un "nu" pentru Sarkozy

Preşedintele francez a fost primit cu răceală la Dublin.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avut parte de o primire ostilă la Dublin, unde a ajuns ieri pentru „a asculta şi înţelege“ motivele pentru care irlandezii au respins prin referendum, luna trecută, Tratatul de la Lisabona.

Sarkozy avea programate întâlniri cu premierul irlandez Brian Cowen, cu liderii opoziţiei şi cu opozanţii tratatului, dar diplomaţii europeni au avertizat că nimeni nu trebuie să aştepte vreo rezolvare rapidă a crizei europene. Vizita a fost umbrită de nemulţumirea cauzată în Irlanda de o remarcă prin care Sarkozy sugera repetarea votului asupra importantului document. Comentariul a declanşat protestele opozanţilor tratatului, şi ceea ce presa a numit o „furie ascunsă“, din partea guvernului de la Dublin.   „Am fost printre primii lideri europeni care au declarat public că decizia democratică a poporului irlandez trebuie respectată“, a declarat ulterior Sarkozy, într-o încercare de a calma spiritele de la Dublin. „Dar şi decizia democratică a 23 de state care au ratificat tratatul trebuie respectată“, a mai precizat el, într-un interviu acordat „Irish Times“. Tratatul de la Lisabona, care reformează instituţiile UE, are nevoie de ratificarea tuturor statelor membre pentru a intra în vigoare, iar Irlanda a fost singura ţară care a supus documentul unui referendum. Ce înseamnă democraţia? Nemulţumirea irlandezilor a fost vizibilă pe străzi, unde sute de protestatari au respins „amestecul“ preşedintelui francez în „problemele interne“ ale Irlandei. În vreme ce unii demonstranţi l-au întrebat ironic pe Sarkozy ce anume înseamnă democraţ ia în Europa, alţii au încercat să îl lovească cu ouă. Presa locală a precizat că un discurs la fel de rece i-a fost servit lui Sarkozy chiar de către premierul Brian Cowen, care l-a informat pe liderul francez că orice intervenţie a sa ajută mai degrabă tabăra opozanţilor tratatului.

Dacă nemulţumirile oficialilor guvernamentali au rămas în spatele uşilor închise, criticile opoziţiei au fost exprimate liber. „Ideea preşedintelui Sarkozy de a veni în Irlanda şi a ne convinge să ne schimbăm părerea sau de a încerca să ne înţeleagă şi să ne ofere trei minute fiecăruia este un pic arogantă“, a declarat liderul Partidului Laburist irlandez, Eamon Gilmore.

Ne puteți urmări și pe Google News