Evenimentul ZileiHoroscopÎncă un motiv de disconfort. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Încă un motiv de disconfort. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Încă un motiv de disconfort. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
În weekend poţi fi mai clar şi poate mai concis în comunicare. Situaţia te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti, informaţii. Analizează cu atenţie, reţine doar ce te interesează!

27,28 martie

 

Încă un motiv de disconfort. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

 

Pe 27 martie s-au născut: Romulus, Wilhelm Conrad Röngen, Sir Henry Royce, Gloria Swanson, Michael York, Quentin Tarantino, Pauley Perrette, Nathan Fillon, Ecaterina Nazare. Pe 28 martie s-au născut: Raphael, Fra Bartolomeo, Sf. Tereza de Avila, Aristide Briand, Dick Bogarde, Maxim Gorki, Innokenti Smoktunovski, Emeric Ienei, Victor Tulbure, Laura Badea.

În calendarul creștin-ortodox, pe 27 martie sunt Sfinții: Matrona din Tesalonic, Proorocul Anania, Filet, Lidia și fii lor, iar, pe 28 martie sunt Sfinţii: Ilarion cel Nou şi Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni. Pe 29 martie se pomenesc „sfinţii mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul şi alţi mulţi, împreună cu ei” – Vieţile Sfinţilor. Şi ce au făcut numiţii şi ceilalţi mulţi, ca să merite sfinţenia?

Vieţile Sfinţilor ne luminează, de exemplu, pentru Sf.Marcu din Aretusa: „… plin fiind de dumnezeiască râvnă a dărâmat la pământ multe temple de ale idolilor…”.   Aşa au pierit capodopere ale arhitecturii clasice şi chiar şi una dintre cele şapte minuni antice, statuia lui Zeus din Olympia, se spune că era făcută numai din fildeş şi aur, cu o înălţime estimată de 12 metri, opera capitală a genialului sculptor Phidias.

 

Evenimentul Zilei” din 28 martie 1964 – primul radio-pirat, ”Radio Caroline”, începe să transmită dintr-un loc aflat cu puţin în afara teritoriului Marii Britanii. „Tabloidul perfect”, fiind o reţetă de mare succes financiar, a corupt şi transformat, în timp, toată mass media. Adevărul fiind înlocuit cu opinia, informaţia cu zvonul, educația cu distracția şi adevărul cu interesul comercial, sau politic. „Domnilor jurnalişti, sunteţi nişte piraţi!” – titra, exact zece ani mai târziu, pe 28 martie 1974, „The Telegraph” sigur, ca să arate că prestigiosul cotidian a rămas de partea ”bună” a presei. Întotdeauna trebuie să decizi de ce parte ești!

 

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ceasul se dă înainte, ora 03.00 devenind ora 04.00, ziua de 28 martie devenind cea mai scurtă din anul 2021. Acest an ar putea fi ultimul în care se schimbă ora în ultima săptămână a lui martie. În anul 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.

 Ora de vară, DST, este legată de o serie de probleme de sănătate mentală și fizică.

  • Poate pune oamenii la un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare și este motivul pentru care unele persoane se confruntă cu tulburări afective sezoniere.
  • Deși a fost inventat pentru a economisi energie, de fapt folosim mai multă energie electrică odată ce începe DST.

Deci, pregătiți-vă să pierdeți o oră de somn duminica dimineață. În timp ce „primăvară” înseamnă mai multă lumină de zi în lunile mai calde, foarte mulți se tem de schimbarea orei, deoarece poate avea ramificații negative asupra sănătății și bunăstării.

De la lipsa de somn până la tulburarea afectivă sezonieră, iată 10 motive pentru care oamenilor nu le place trecerea la ora de vară, DST

Orele de vară pot provoca privarea de somn.

Având în vedere că lumina este indicele nostru primar de timp, nu este de mirare că ne modificăm ritmul circadian (cunoscut și ciclul de somn/veghe) prin potrivirea ceasului cu o oră înainte. De aceea, efectul pe care îl poate avea ora de vară asupra ceasurilor noastre interne este similar cu jet lag-ul pe care îl suferim atunci când călătorim cu avionul către un alt fus orar.

DST poate avea un efect mai puțin drastic asupra modelelor noastre de somn decât, să zicem, călătorind peste Atlantic, dar impactul nu este tocmai neglijabil: oamenii dorm cu 40 de minute mai puțin în zilele următoare trecerii la DST , potrivit cercetărilor efectuate la Universitatea de Stat din Michigan.

Majoritatea dintre noi ajung să pierdem 40 – 50 de minute de somn în primele câteva zile – și, ca națiune lipsită de somn în mod semnificativ, chiar și acea mică schimbare poate avea un impact asupra sănătății”, afirmă Sandhya Kumar, profesor asistent de neurologie și director medical al Centrului Tulburărilor de Somn de la Centrul Medical Baptist Wake Forest din Carolina de Nord, pentru revista Health.

Poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală.

Un studiu din anul 2014, făcut în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură strânsă între DST și bunăstarea individuală. Potrivit rezumatului, cercetătorii au descoperit „că satisfacția de viață auto-raportată se deteriorează după trecerea la ora de vară”. Efectul este și mai profund pentru persoanele angajate în activități grele sau creative.

Pe o notă mai sombră, DST a fost acuzată că ar spori numărul sinuciderilor, potrivit unui studiu australian publicat în 2008 în Sleep and Biological Rhythms. După examinarea dtastisticilor de sinucidere din 1971 până în 2001, cercetătorii au concluzionat că, în special, ratele de sinucidere la bărbați tind să crească după începerea DST, în primele zile, global, cu 7,34%.

DST poate pune oamenii la un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare.

Ora de vară poate pune persoanele într-un risc mai mare de atacuri de cord (infarct miocardic) și, eventual, de accidente vasculare cerebrale.

Potrivit Raportului  Asociației Americane a Inimii pentru anul 2018, DST aduce un risc mai mare de atacuri de cord. În Europa, un studiu de cercetare efectuat în Suedia a constatat că o medie cu 6,7% a unui risc mai mare de atac de cord în cele trei zile care urmează trecerea la DST.

Un studiu din 2014 publicat în revista Open Heart a constatat că, timp de o lună după începerea orei de vară, cu cu 24% mai multe persoane au atacuri de cord, decât în ​​alte luni ale anului. Pe de altă parte, studiul a observat o scfere cu 21% a atacurilor de cord  după încheierea orei de vară și trecerea la ora normală, naturală, a fusului orar respectiv.

În plus, un studiu realizat de Academia Americană de Neurologie a constatat că rata unui accident vascular cerebral ischemic a fost cu 8% mai mare în primele două zile de la trecerea la ora de vară.

Poate duce la creșterea accidentelor la locul de muncă.

Deși este puțin probabil să suferiți accidente la birou, sau în munca la domiciliu, DST ar putea provoca probleme pentru cei ale căror locuri de muncă implică muncă fizică.

Folosind date despre accidentele miniere de la Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă, un studiu din anul 2009 publicat în Journal of Applied Psychology indică o creștere a incidenței și a gravității accidentărilor la locul de muncă în zilele de luni imediat după trecerea la ora de vară. Cu 12,8%.

În plus, Ancheta Biroului de Statistică a Muncii din anul 2013 privind accidentele și bolile profesionale a raportat o creștere a accidentelor în lunile de vară – și o scădere în lunile de toamnă, după revenirea la ora standard, normală a fusului orar.

 

Accidentele auto și a altor vehicule cresc, de asemenea, în zilele următoare trecerii la DST.

În lucrarea sa din 2014 despre relația dintre DST și accidente de vehicule fatale, Austin C. Smith, profesor asistent de economie la Universitatea din Miami, raportează o creștere cu 6,3% a accidentelor de mașină fatale  timp de șase zile după schimbarea orei de primăvară.

Smith oferă două motive principale pentru creșterea accidentelor de mașină: DST nu numai că întrerupe tiparele de somn, dar modifică relația dintre ora ceasului și ora solară. Șoferii, mai somnoroși decât de obicei, trebuie să se acomodeze cu dimineți mai întunecate și cu seri mai luminoase.

S-ar putea să fiți mai puțin productiv la birou din cauza DST.

DST ar putea fi, de asemenea, de vină pentru cyberloafing – actul de a pierde timpul online la locul de muncă. O serie de studii efectuate la Universitatea de Stat din Pennsylvania  în 2012 au constatat că, luni, după schimbarea orei, angajații sunt mai predispuși să navigheze pe site-uri care nu au legătură cu slujba lor. O cifră record de 21,3%. S-ar putea să începeți cumpărăturile online când ar trebui să lucrați!

Primul studiu a analizat datele existente dintre relația de pierderea somnului și cyberloafing. Cercetătorii au examinat tendințele căutării Google din 2004 până în 2009 în 203 de zone metropolitane pentru „Divertisment” (de exemplu, YouTube, videoclipuri, muzică, ESPN și Facebook). Pentru a-și restrânge studiul, și-au limitat fereastra de căutare la luni după intrarea în vigoare a orei de vară, și luni care au precedat și au urmat imediat în acea zi.

Pentru cel de-al doilea studiu, cercetătorii au efectuat un experiment de laborator în care 96 de studenți au fost rugați să urmărească și să răspundă la întrebări despre o prelegere video a doua zi după urmărirea somnului cu un monitor de somn electronic Actigraph. În medie, subiecții – dintre care 43% erau bărbați – aveau 22 de ani.

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) poate fi cauzată de trecerea la ora de vară.

Când se termină vara, trecerea la zile mai scurte, cu mai puține ore de soare, poate declanșa tulburarea afectivă sezonieră  (SAD) – o afecțiune care afectează 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume.

Într-un studiu danez publicat în 2017 în revista Epidemiology, cercetătorii au descoperit o relație directă  între internările în spitale pentru depresie și DST . Nu numai că admiterile au fost cele mai mari în timpul iernii, dar au atins punctul culminant imediat după schimbarea orei în timpul primăverii, la DST.

Inversarea SAD-ului. 

Este rar, afectează o zecime din toți bolnavii de SAD, dar unii oameni suferă bluesul de vară în loc de epuizarea iernii. Deși nu există un consens cu privire la cauza exactă a SAD inversă, fenomenul a fost atribuit expunerii excesive la lumina soarelui, la temperaturi ridicate și chiar la petreceri, deoarece suntem seduși să rămânem până mai târziu, când zilele devin mai lungi.

Deși DST a fost introdus pentru prima dată pentru a economisi energie, schimbarea orei are efectul opus.

Este posibil ca DST să fi fost inventat oficial de George Vernon Hudson, un om de știință din Noua Zeelandă și de constructorul britanic William Willett (ei au venit cu conceptul independent, la 10 ani distanță), dar Benjamin Franklin a fost unul dintre primii susținători ai implementării unei schimbări a timpului măsurat pentru a economisi energie.

Într-o scrisoare pe care a trimis-o unui jurnal francez, Benjamin Franklin, unul dintre Părinții Națiunii, un inventator celebru, doar se află pe bancnota de 100 de dolari, a propus că, dacă ar exista mai multe ore de lumină, oamenii nu ar irosi atât de multe lumânări, aprinzându-și casele noaptea – o idee destul de radicală pentru acel timp. Mulți consideră că a fost o glumă, luînd în considerare tonul general al scrisorii. Mai mult de un secol mai târziu, guvernul SUA a stabilit o oră temporară de vară în timpul războaielor mondiale pentru a economisi electricitatea și combustibilul. Nu s-a făcut nicio economie, a fost doar un exercițiu de solidaritate a națiunii.

În mod ironic, DST în forma sa actuală  ne determină să consumăm mai multă energie, mai degrabă decât să o conservăm. Știm acest lucru datorită unui studiu realizat în anul 2008 de Biroul Național de Cercetare Economică, care s-a concentrat pe utilizarea energiei în Indiana, un stat ale cărui districte nu au respectat uniform DST până în 2006. Studiul a constatat că DST a crescut cererea de electricitate rezidențială cu aproximativ 1%. Aparent, DST crește cererea de încălzire și, paradoxal, de răcire. Pentru că în secolul XXI principalul consumator domestic nu este iluminatul ci dispozitivele de climă, aerul condiționat, frigidere, congelatoare etc.

Primăvara și vara, ziua fiind mai lungă, înseamnă că sunteți mai tentați să cheltuiți bani după muncă.

DST este în interesul superior al lobby-ului comerțului cu amănuntul.  Potrivit unui sondaj din 2016 realizat de JPMorgan Chase & Co. Institute,  ora suplimentară de lumină a făcut ca oamenii să cheltuiască mai mulți bani.

„Primul și cel mai persistent lobby pentru ora de vară din această țară a fost Camera de Comerț, pentru că au înțeles că dacă magazinele lor ar fi mai mult timp deschise, cât timp este lumină, oamenii ar fi tentați de ele”, Michael Downing, autorul cărții „Spring Forward: The Annual Day Stupid Time”.

Cu titlu anecdotic trebuie să vă spun că de DST au beneficiat și industrii precum golful și grătarul. Downing a spus că industria golfului a declarat Congresului că o lună suplimentară de vară valorează 200 de milioane de dolari. Acest lucru în anul 1986 (anul în care Congresul le-a dat o lună suplimentară de DST), iar industria grătarului a susținut că va crește vânzările cu 100 de milioane de dolari, pentru fiecare lună de DST.

La mine, în pustnicie, ceasurile rămân nechimbate la ora naturală, normală, a fusului orar. Și aceasta de ani buni. Interacțiunea mea cu lumea exterioară este asimptotică cu zero, nu am nevoie de o oră artificială și nesănătoasă, îmi ajunge distopia sanitară! Sunt suficiente motivele de disconfort ca să mai adaug unul în plus!

Poate că la anul nu o să mai schimbați ora, domniile voastre. Timpul este cea mai mare încercare a vieții și poate că la anul lumea o să revină la normalitatea pe care o păstrez cu sfințenie în pustnicia mea, cu convingerea fermă că mai avem o șansă, speranța nu moare niciodată cât timp mâine mai este o altă zi!

 

HOROSCOP    27,28  martie  2021

 

BERBEC  În weekend poţi fi mai clar şi poate mai concis în comunicare. Situaţia te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti, informaţii. Analizează cu atenţie, reţine doar ce te interesează! În weekend ai şansa să primeşti un dar neaşteptat, care iţi schimba starea de spirit. Esti conciliant şi nu mai mai doreşti confruntări din care să ieşi învingător. Poate fi ziua de naştere? Sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică, aspecte favorabile cu veşti bune de la parteneri, sau rude de la mare distanţă.

TAUR   Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale personale majore de viitor. Dar, în weekend, rezolvă problemele urgente, minore. Schimbările la care te gândeşti sâmbătă provin din dorinţa ta de confort. Totuşi, trebuie să fii mai realist şi să planifici ceea ce vrei să faci în funcţie de banii şi mijloacele pe care le ai. Comunicarea ta este favorizata. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine. Nu ţi se întâmplă prea des să faci ce ţi-ai dorit, confiscat de obligaţiile cotidiene şi de convenţiile sociale – dar în acest weekend poţi să dai curs unei vechi dorinţe.

GEMENI   Convingerile tale profunde te fac în weekend să iei nişte decizii, care deşi în prezent par curajoase, în ochii anturajului chiar nemotivate, se vor dovedi inspirate şi productive mai târziu! Fii sincer şi recunoaşte, chiar dacă nu prea îţi convine, că majoritatea problemelor pe care le ai se datoresc superficialităţii tale. Termină odată lucrurile începute, măcar astăzi! În acest weekend zodiacul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Si cu norocul stai bine ! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le stii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viata cotidiana. De exemplu, distopia sanitară.

RAC  Sâmbăta îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, proiecte, noile căi de urmat, interesele tale. Poţi să ai o zi cam amestecată, aşa ca poate este bine să faci o analiza atenta şi obiectiva a realizărilor şi a proiectelor. Trece timpul, fără necazuri şi poţi să o iei pe drumul bun! Un drum necesar. Atentie la viteza, nu a masinii, ci la cea cu care iti programezi evenimentele! Nu te grabi inutil cand orice ora este buna. O veste buna şi una… aşa şi aşa  Nu uita că ai niste proprietati aici, sau aiurea, care au nevoie de atentia ta. Ochiul stapanului ingraşe turma de oi! – spune un proverb macedo-român, așa că procedează în consecință.

LEU   Nu te lua la întrecere cu cei încăpăţânaţi, sau mai tari de cap. Nu încerca să-i convingi de adevăruri evidente, pierzi timpul! În weekend evită ideile fixe şi nu „fugi după propria coadă”! Trebuie să te respecţi, dacă vrei să fii respectat! Perioada este buna, astrologic vorbind, dar trebuie neapărat să termini proiectele începute. Nu uita că suntem ceea ce ştim! Iar pentru marea majoritate a populatiei inseamna ca este ceea ce vede la televizor! Mai jalnic nu se poate, dar maimuţele maimuţăresc, nu? Duminică evită cheltuielile extravagante, iar stelele sunt foarte sigure să te sfătuiască sa nu călătoreşti sub niciun motiv.

FECIOARĂ  Aspectul general al weekendului favorizeză creativitatea, ideile noi. Ori e vorba de garderoba ta, sau de domeniul sentimental, sau pur şi simplu de o rearanjare de primăvară a locuinţei. În weekend eşti rasfăţăt de cei din jur şi nu ai prea multă treabă acasă. Situaţia  te bucura pentru că ai mai mult timp pentru tine, să te ocupi de micile, sau mai marile, tale pasiuni. Viaţa, care nu ţine deloc, dar deloc, seama de micile noastre planuri si dorinte, impinge viitorul unde vrea ea. Cam asta este toată filosofia… Stelele arata că sâmbătă ar trebui sa treci printr-un mic necaz personal, si conform modului tau de a fi iti trebuie solitudine si putin timp ca sa te obisnuiesti cu noile date. Duminica este linişte, bine, dacă lipsa de evenimente te mulţumeşte!

BALANŢĂ    Sâmbătă nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, duminică este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre Balanţe pot realiza ceea ce îşi propun, statistic vorbind. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important, urgent. Evita graba, mai ales spre seară. Nu pleca la drum lung, dar la un spectacol, un film nou, da! Sâmbătă primesti o veste total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam asa ceva. Sau poate unde peste tot este haos si dezordine. Duminică este bine să te trezeşti târziu şi să te culci devreme. În ceea ce mai rămâne din duminică, mai tot ce faci ar trebui sa-ti iasă. Sigur, să nu fie ilegal, imoral şi să nu îngraşe!

SCORPION   Eşti într-o mare de tensiuni şi conflicte, dar pluteşti cu bine în corabia aspiraţiilor tale.  Probabil că de aceea ai parte de multă înţelegere şi căldură sufletească din partea celor dragi! Sâmbătă gândeşte bine înainte de a face sau accepta ceva. Stelele arată că dacă stai bine-merci acasă, pe canapea, rezolvi mai multe probleme decât dacă te agiţi! În acest weekend din nou te nemultumeste un obiect mecanic sau electronic, sau serviciile unei persoane. Calitatea nu mai este ceea ce a fost candva ! Dar nu te multumi cu expresia fatalista “asta este” ci încearcă din greu să obţi ceea  ce doreşti.

SĂGETĂTOR   În weekend nu te implica în conflicte cu semnele de apă şi aer. Domeniul intereselor tale este aspectat favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar! Vine soarele şi pentru tine daca esti cumpătat şi faci provizii de răbdare. Cei din jur te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele personale în acest weekend. Nu pleca la drum! Sâmbătă ai de făcut un serviciu unui prieten, serviciu pe care respectivul îl va aprecia şi va rămâne îndatorat, chiar dacă nu va arăta imediat acest lucru.  Duminică cruţă-te un pic. Aşteaptă rezultatele demersurilor trecute. Uneori trebuie sa apeşi pe frână, alteori pe accelerator. În acest weekend – ambreiajul!

CAPRICORN  Spiritul tău perfecţionist şi dorinţa permanentă de siguranţă şi armonie găsesc aprobarea şi acordul celor din jur. Lumea s-a săturat de conflicte şi înfruntări, aşa că în weekend prevalezi! În acest weekend posezi o tehnică bună în ceea ce înseamnă relaţii umane. Ştii ce să spui, când să spui şi cui să spui! Cei din jur aud ce vor să audă de la tine. Toată lumea e mulţumită! Sâmbătă odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, când ești obosit, poate o astenie de primăvară. Evita subiectele despre secretele altora, limiteaza-te la modul monden şi superficial de abordare a discuţiei si totul o sa fie convenabil. În general o confesiune schiţeză şi o viitoare bârfă, sau intrigă. Duminică nu eşti deosebit de inspirat aşa că lasă bizanteriile pentru altă dată!

VĂRSĂTOR  Ai unele probleme personale şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva. Îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă asupra problemei. Discută mai întâi cu cei dragi, familia. Sunt avantajate schimburile de păreri, idei – discuţii, dialoguri, negocieri – comunicarea în general! Poţi să clarifici unele situaţii. În duo, sau în familie, contează părerea fiecăruia! Oare nu ai suferit destul din cauza decepţiilor şi a trădărilor?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – ăcesta este sfatul meu! O zi buna pentru activitati de rutina, asta duminică. Intalneste-te, poate online, cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă, care să te faca sa te simti bine şi confortabil.

PEŞTI  Perioada weekendului te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu cei din jurul tău. O veste te interesează mult. Afacerile personale, cele sentimentale, sunt aspectate favorabil. Începi weekend-ul cu dreptul şi chiar de sâmbătă dimineaţă este nevoie de unele abilităţi ale tale. Te faci de neînlocuit la făcutul cafelei turceşti! Sâmbătă amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a perioadei, adică duminică, este mai bună. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele sentimentale care trenează de ceva timp. Atenţie, duminică ai o ocazie, nu o pierde! Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Mirări mari, dar pe măsură. Totuşi, o veste, o informaţie, ca un ghiocel rătăcit te înviorează. Seara plăcută, dar cu gândul în altă parte. Trebuie să dai consistenţă strategiei tale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Accesează: