Încă o "victorie" pentru Biden. Putin: "Relațiile ruso-chineze au atins cel mai înalt nivel din istorie!"

Încă o "victorie" pentru Biden. Putin: "Relațiile ruso-chineze au atins cel mai înalt nivel din istorie!"

Încercarea președintelui Joe Biden de a repoziționa SUA în fruntea țărilor care împărtățesc valprile democrației liberale întârzie să dea rezultate. Mai mult, colaborarea dintre "dușmanii" Americii se adâncește punând la grea încercare hegemonia mondială a SUA.

Marea problemă a lui Biden este că aliații respectă "linia" fixată de americani numai dacă este în interesul lor. Germania nu s-a plecat în fața dorinței SUA de a bloca construcția gazoductului Nord Stream 2, iar Japonia a declarat clar că nu va participa la apărarea Taiwanului dacă Beijingul va invada insula. Ca s] nu mai vorbim de Israel, care nu are nicio intenție să se cpnfprmeze apelurilor pacifiste ale locatarului de la Casa Albă.

Alianța dușmanilor Americii

Declarația dure ale lui Biden, mai ales cele împotriva lui Putin, au, însă, efecte. Din păcate, acestea nu sunt deloc bune pentru America. Uitând de problemele din trecut, China și Rusia par să trăiască o nouă lună de miere. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au salutat miercuri legături strânse între țările lor, în timp ce au lansat printr-o videoconferință lucrări la centralele nucleare Tianwan și Xudabao pe care Rusia le face în China. Construită împreună cu Rusia, uzina din Tianwan funcționează încă din 2007, în timp ce centrala de la Xudabao este încă în construcție.

Luna de miere a alianței ruso-chineze

"Specialiștii ruși și chinezi implementează un proiect comun emblematic", a spus Putin, adăugând: "Putem spune că relațiile ruso-chineze au atins cel mai înalt nivel din istorie".

Ne puteți urmări și pe Google News

Descriind reactoarele nucleare drept „puternice” și „moderne”, liderul rus a spus că acestea „îndeplinesc toate cerințele de siguranță și cele mai înalte standarde de mediu”. Vladimir Putin a anunțat, totodată, că noile unități vor fi funcționale până în 2026-2028 și că Rusia și China sunt pregătite să dezvolte împreună și alte centrale nucleare.

Xi vrea un „sistem global de guvernanță energetică" incluziv și deschis

În discursul său, Xi Jinping a declarat că energia nucleară este o „prioritate strategică pentru cooperare” între cele două țări.

Mai mult, Xi a cerut un „sistem global de guvernanță energetică mai echitabil, echilibrat, incluziv, deschis și partajat”, adăugând că Beijingul și Moscova ar trebui să „joace un rol constructiv în atingerea obiectivelor globale de dezvoltare durabilă”.

Moscova nu mizează numai pe gaz, ci și pe energia atomică

Rusia a căutat să obțină mai multă influență și legături diplomatice mai strânse cu China prin intermediul centralelor sale nucleare, care sunt mult mai avantajoase ca preț față de ofertele făcute de firmele concurente din Occident.

În ultimii ani, Moscova s-a orientat să obțină o influență mai mare în Africa, semnând acorduri preliminare pentru proiectele nucleare civile cu o serie de țări, inclusiv Egipt, Nigeria și Sudan. Încercările făcute în Europa nu au avut același succes. Guvernul ceh a declarat luna trecută că va elimina Rosatom dintr-o licitație de mai multe miliarde de euro pentru construirea unei noi unități nucleare, după ce a acuzat serviciile secrete ale Rusiei că se află în spatele unor explozii la depozitele de armament de pe teritoriul țării, notează The Moscow Times.