Încă o țară renunță la certificatul verde. Decizia luată la peste 50.000 de noi infectări pe zi

Încă o țară renunță la certificatul verde. Decizia luată la peste 50.000 de noi infectări pe zi Sursa: Danciaba | Dreamstime.com

O mare țară din Europa a decis să renunțe la certificatul verde necesar până acum la intrarea în restaurante, baruri și la manifestările publice. Decizia vine în condițiile în care țara înregistrează peste 50.000 de cazuri pe zi, dar un număr mic de internări în spitale.

În Cehia, începând cu luna noiembrie 2021, doar persoanele vaccinate împotriva coronavirusului și cei care au trecut prin boală în ultimele șase luni au avut permisiunea de a intra în restaurante, cafenele, baruri, hoteluri și alte locuri publice. Această interdicție va fi eliminată săptămâna viitoare.

„Guvernul va renunţa începând cu 9 februarie la obligaţia prezentării unui certificat de vaccinare sau a dovezii trecerii prin boală pentru a intra în restaurante, evenimente culturale, sportive şi similare”, a anunțat prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala.

Premierul Cehiei a mai spun că nu va reveni complet la normalitate și că obligația de a purta măști de protecție în interior rămâne valabilă. În plus, numărul participanţilor la demonstraţiile colective va fi limitat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Număr mare de cazuri, puține internări

Decizia vine în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus este în continuă creștere. Țara a înregistrat un număr record de 57.195 de infectări cu coronavirus, acum două zile. Bilanțul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei, a ajuns la 3,1 milioane de persoane, dintre care 37.000 de decese.

Deși numărul de cazuri de covid este foarte mare, numărul celor care ajung în spitalele din Cehia a crescut lent. Marți s-au înregistrat doar 2.653 de persoane spitalizate, în scădere de la un apogeu de peste 9.500 de pacienți internați, atins în luna martie a anului trecut.

Impunerea certificatului verde în România nu mai este necesară

Certificatul verde ar fi trebuit impus în România în luna septembrie, pentru a preveni decesele înregistrate pe fondul COVID-19 în lunile octombrie și noiembrie, Autoritățile  s-au certat mult pe această temă și nu au ajuns la niciun consens. Nefiind implementat până la această dată însă, documentul nu mai prezintă aceeași importanță.

Provocat să comenteze situația certificatului verde, Alexandru Rafila a precizat că importanța documentului care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă COVID-19 scade în timp.

Semnificația, dacă vreți, a certificatului verde a scăzut în timp, pentru că transmisibilitatea, după cum observați, nu e influențată la fel ca la valul precedent. Ideal era să avem acest certificat în septembrie, încât să prevenim decesele din octombrie și noiembrie.

Acum, și în general, dacă discutăm de certificatul verde, trebuie aplicat rapid înainte de o creștere abruptă a numărului de îmbolnăviri. Din această cauză, cred că adoptarea unui astfel de instrument, când s-a terminat valul, are o semnificație mult mai mică pentru sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila în cadrul unei intervenții televizate la B1TV.