Românii care vor să călătorească în Muntenegru au nevoie de un test PCR negativ pentru a intra în țară.
De acum, românii care vor să călătorească în Muntenegru sunt nevoiți să prezinte la intrarea în țară un test PCR negativ. Condiția este ca testul să nu fie mai vechi de 72 de ore, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Eterne.
Nu toată lumea are nevoie de test!
Persoanele care se află doar în tranzit nu sunt obligate să dețină un test PCR negativ.
„Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile muntenegrene au revizuit condițiile de intrare a persoanelor în Muntenegru, noile condiții intrând în vigoare începând cu data de 25 decembrie 2020.
Astfel, începând cu această dată, intrarea în Muntenegru se poate face doar în baza unui pașaport aflat în termen de valabilitate și a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, care să nu fie mai vechi de 72 ore la momentul intrării în Muntenegru.
Pentru cetățenii străini/ români cu domiciliul/reședința în Muntenegru se acceptă și rezultatul pozitiv al unui test de anticorpi pentru SARS-CoV-2 clasa IgC prin test ELISA”, precizează MAE.
Ce alte țări intră sub această restricție?
Noile restricții se adresează oricărei persoane ce vrea să călătorească în Muntenegru în următoarea perioadă. Fie că persoanele provin dintr-o țară trecută pe „lista verde”, fie că reședința lor se află într-o țară de pe „lista galbenă”, acestea vor avea nevoie de un test PCR negativ. Restricțiile se aplică și pentru cetățenii muntenegreni care au călătorit în statele/regiunile respective în perioada de 15 zile anterior intrării în Muntenegru.
„Obligativitatea deținerii unui test NU se aplică persoanelor aflate în tranzit, membrilor corpului diplomatic, misiunilor/organizațiilor internaționale acreditate în Muntenegru și minorilor până în 5 ani.
Cu referire la condițiile de tranzit, se recomandă tuturor cetățenilor români care intenționează să se deplaseze în Muntenegru în perioada următoare, să nu staționeze mai mult de 12 ore în țări/zone aflate pe lista galbenă, iar la punctele de trecere a frontierei să prezinte pașaportul pentru a evita să fie plasați în autoizolare/carantină instituționalizată.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Podgorica: 00382 20 618 041, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență”, mai informează MAE.