Încă o piaţă pusă la pământ de molimă

Piaţa globală este bulversată din cauza noului cronavirus. Cultivatorii se confruntă cu o scădere a preţurilor, iar cartelurile se zbat  să facă faţă crizei.

În Afganistan este o acută lipsă de mână de lucru specializată care pisează seminţele de mac mature pentru a produce heroina. Iar 17,5 tone de cocaină destinate Europei şi Americii au fost confiscate.

Preţurile foiţei în unele regiuni din America de Sud au scăzut şi până la 73% - asta arătând până la ce punct a bulversat pandemia toate aspectele comerţului global, inclusiv traficul de droguri ilegale.

Măsurile de urgenţă - scrie Washington Post - au sigilat graniţele regionale şi au limitat drastic tranzitul intern şi internaţional, punând în discuţie capacitatatea cartelurilor de a transporta produsele pe cale terestră, aeriană sau pe mare.

În acelaşi timp, cartelurile se ocupă şi de întreruperile globale în producţia şi importul substanţelor chimice, ca permanganatul de potasiu, care sunt utilizate în laboratoarele clandestine pentru perfecţionarea drogurilor.

Ca şi pentru bunurile obişnuite, ruperea lanţului de aprovizionare deranjează modelele de afaceri cauzând o sărăcire a pieţei care, potrivit Drug Enforcement Administration, a dublat preţurile în unele oraşe din Statele Unite.

Dar pentru cultivatorii sud-americani de coca, pandemia a cauzat, cel puţin deocamdată, o scădere a preţurilor care, potrivit analiştilor, ar putea altera panorama traficului ilicit de droguri pentru anii viitori. Comerţul sud-american de cocaină este un exemplu de cum lumea interlopă la nivel global, care se ocupă de narcotice şi droguri ilicite înfruntă propria criză a coronavirusului.

În Afganistan, restricţiile au creat o acută carenţă de muncitori specializaţi, dintre care mulţi proveneau din Pakistanul vecin. Actuala bătălie a procurării substanţelor chimice din Asia, a întrerupt producerea drogurlor ilicite, printre care metanfetamina şi fentanil în Mexic ca şi stimulentele de tip anfetaminic în Liban şi în Siria.

Restricţiile frontaliere au făcut dificilă pentru columbieni obţinerea din Venezuela a benzinei cu preţuri mici necesară pentru rafinarea cocainei, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite, specializat în lupta împotriva drogurilor şi a criminalităţii organizate.

„În scurt timp cartelurile o vor lua pe cocoaşă”, a spus Michael S. Vigil, ex şef al operţiunilor internaţionale ale DEA (Drug Enforcement Administration). Funcţionarii americani spun că sunt în posesia informaţiei că escorte de droguri şi de bani cash se află la graniţa cu Mexicul fiindcă vestitele carteluri au probleme să-şi transporte produsele în Statele Unite.

Diviziile aflate pe teren ale DEA, în toată ţara, fac referiri că cele necesare fabricării unor droguri ilegale par a fi spre epuizare în oraşele americane. Preţurile pe stradă ale cocainei a crescut pe pieţele din Miami, Atlanta, New York şi San Francisco.

În Europa, sechestrele în primul semestru al acestui an au înregistrat un boom, ca un efort împotriva traficanţilor de a inunda piaţa înaintea unui eventual blocaj dur.

Oficiul Naţiunilor Unite împotriva drogurilor şi a criminalităţii organizate face confiscări spectaculoase de droguri, cu o creştere de 20% faţa de aceeaşi perioadă a anului 2019, spune Reuters.

În ultimele săptămâni, în Europa au continuat confiscările de mari cantităţi dejucând în multe cazuri manevrele traficanţilor din toată lumea, notează Dagoscopia.