Încă o majorare pentru pensionari. Cu cât vor crește veniturile

Bani, lei. Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma majorării pensiilor din vara anului curent, pensionarii din România au resimțit o îmbunătățire a veniturilor. Totuși, anumite categorii, inclusiv minerii și persoanele cu dizabilități, au exprimat nemulțumiri legate de această creștere. Premierul Marcel Ciolacu a promis atunci că va face corecții legislative pentru a remedia aceste probleme și a susținut că o nouă majorare a pensiilor, aplicabilă tuturor, este în pregătire și va fi implementată de la 1 ianuarie.

Indexarea anuală bazată pe inflație și creșterea salariilor

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că indexarea de anul viitor va ține cont de rata inflației, care s-a situat la puțin peste 10%, și de 50% din creșterea salariului mediu brut, estimată la aproximativ 6%. Deși procentul exact de creștere nu este stabilit, acesta a estimat că va fi de aproximativ 12%.

Sursa foto: Facebook/Daniel Baciu

„Nu avem procentul final. Datele trebuie să vină în mod oficial de la INS. Dar niște calcule preliminare, estimative, ținând cont că se știe cât a fost inflația în 2023, știm că ne situăm la o majorare a punctului de pensie și punctului de referință undeva la 12%,” a declarat Daniel Baciu.

Ciolacu anunță modificări legislative pentru eliminarea inechităților

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că Guvernul va susține rapid în Parlament proiectul pentru eliminarea inechităților din sistemul de pensii, în special pentru pensiile militare.

„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor,” a spus Ciolacu. El a adăugat că se așteaptă ca această propunere să fie aprobată săptămâna viitoare în Camera Deputaților, iar în două săptămâni să treacă de Senat.

Apel la neutralitate politică pentru instituțiile statului

Premierul a cerut liderilor politici să mențină neutralitatea instituțiilor de stat, subliniind că Armata și Poliția Română, împreună cu alte structuri de securitate, nu ar trebui să fie implicate în conflicte politice.

„Fac apel către toți competitorii politici să nu mai folosească instituțiile statului în lupta electorală,” a declarat acesta.

Guvernul a reiterat susținerea acestui proiect printr-un punct de vedere favorabil adoptat în ultima ședință.

La întrevederea premierului Marcel Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Muncii și Solidaritții Sociale, Simona-Bucura Oprescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu.