Încă cinci români, răpiţi de piraţii somalezi

Un remorcher american sub pavilion italian, cu 16 marinari la bord, printre care şi cinci români, a fost capturat, ieri, de piraţii somalezi în golful Aden, a anunţat o sursă maritimă kenyană, citată AFP.

Reprezentantul Ferderatiei Internationale a Transportatorilor in Romania, Adrian Mihalciou a fost anuntat in urma cu o ora de omologul sau din Italia ca printre marinarii rapiti de somalezi se afla si 5 romani.

El a fost contactat si de o agentia de crewing din orasul constantean Ovidiu care i-a confirmat ca marinarii au fost trimisi in voiaj prin intermediul acesteia. Adrian Mihalciou a declarat pentru TVR ca patru dintre marinarii rapiti sint din Constanta, ofiterul 1 mecanic, motoristul, ajutorul mechanic si un timonier.

Al 5-lea nu a fost inca identificat. Adrian Mihalcioiu sustine ca remorcherul naviga doar cu 4 noduri ,adica putin peste 7 km pe ora , fiind astfel o victima sigura a piratilor . Proprietarul companiei care detine remorcherul a declarat ca o fregata a marinei italiene se indreapta catre zona unde a avut loc rapirea.

Deocamdata nu exista vreo cerere de rascumparare Firma constanteana de crewing tine legatura cu proprietaul Italian.

Zece italieni şi un croat, răpiţi împreună cu marinarii români "Remorcherul american Bucaneer, care naviga sub pavilion italian, a fost capturat în jurul orei 11.00 ( ora României) în golful Aden", a declarat Andrew Mwangura, responsabil al organizaţiei est-africane a programului de asistenţă pentru marinari.

"Cei 16 membri ai echipajului - zece italieni, cinci români şi un croat - sunt vii şi nevătămaţi", a adăugat acesta. Ministerul român de Externe a confirmat că printre marinarii răpiţi se află şi cinci cetăţeni români. Remorcherul Buccaneer fusese cumparat din Singapore de un proprietar Italian si acum se indrepta prin golful Aden spre Italia , remorcind doua barje goale.

Alţi şase români, încă prizonieri

La începutul mijlocul lunii februarie, doi români au fost printre cei 22 de marinari răpiţi de pe un vas sub pavilion grecesc. Cei doi, braşoveanul Adrian Hududui şi constănţeanul Marian Trîmbeanu, nu au fost încă eliberaţi. Alţi trei români au fost capturaţi de piraţi, în 20 martie, când nava grecească Titan a fost deturnată de răufăcătorii somalezi. Un alt matelot român este, de asemenea, captiv în Nigeria.

Piraţii folosesc bărci mici şi rapide, înconjoară ambarcaţiunea vizată şi îi ameninţă cu arma pe membrii echipajului. De cele mai multe ori, navele capturate sunt eliberate peste câteva săptămâni, după ce proprietarii plătesc o recompensă bănească. Atacuri dese

Din 1991, Somalia nu are un guvern funcţional. Noul preşedintele statului, Sheikh Sharif Ahmed, a declarat că are un plan pentru a restabili ordinea în Golful Aden, importantă rută de comerţ maritim.

Mai multe state nu au aşteptat însă setul de măsuri anunţat de liderul somalez, astfel încât au trimis vase de luptă în zonă, pentru a împiedica acţiunile piraţilor.

Aceştia folosesc bărci mici şi rapide, înconjoară ambarcaţiunea vizată şi îi ameninţă cu arma pe membrii echipajului. De cele mai multe ori, navele capturate sunt eliberate peste câteva săptămâni, după ce proprietarii plătesc o recompensă bănească. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 11.20