În conversație, Joe Biden îi vorbește lui Poroșenko despre demiterea procurorului ucrainean care investiga un dosar în care fiul lui Biden era suspectat de fapte de corupţie, relatează agenţia Interfax-Ucraina, citată de EFE.

Acest caz se află la originea unei recent eşuate încercări de suspendare şi punere sub acuzare a preşedintelui republican american Donald Trump, acuzat de către inamicii „democraţi” că ar fi exercitat presiuni asupra actualului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, cu scopul de a redeschide dosarul de corupţie în care era implicat fiul celui care cel mai probabil îi va fi contracandidat la următorul scrutin prezidenţial american.

Înregistrarea a fost prezentată marţi la o conferinţă de presă la Kiev de către deputatul ucrainean Andrei Derkach, un cunoscut al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump. Conţinutul discuţiei nu este unul nou, fiind deja dezvăluit anul trecut în timpul procesului de „impeachment” – adică corupție – împotriva lui Trump.

Înregistrarea, a cărei autenticitate încă nu a fost confirmată şi care ar data din 2015-2016, sugerează cum Joe Biden a abordat cu Poroşenko subiectul demiterii procurorului general Viktor Şokin, care investiga un dosar de corupţie legat de compania ucraineană Burisma, o societate din sectorul gazelor naturale şi în care Hunter Biden era membru al Consiliului de Administraţie. Argumentul invocat de Biden era tocmai rezultatul slab ale Ucrainei în combaterea fenomenului corupţiei. Demisia lui Şokin a survenit în februarie 2016.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri la o conferinţă de presă că a fost deschis un „dosar penal” la cererea lui Derkach şi s-a declarat favorabil investigării informaţiilor de către agenţiile ucrainene de securitate. Mai mult, partidul său, Servitorul Poporului, a anunţat că doreşte constituirea unei comisii parlamentare pentru investigarea acestui caz.

Conform afirmaţiilor lui Derkach, „(Joe) Biden a zburat la Kiev pentru a face presiuni asupra lui Petro (Poroşenko) împotriva lui Şokin. Biden avea un argument greu în buzunar (…), un miliard de dolari garanţii pentru un împrumut’”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE