Înalta Curte a decis ce se întâmplă cu locuința conjugală în caz de divorț

Înalta Curte a decis ce se întâmplă cu locuința conjugală în caz de divorț Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei nu trebuie condiţionată de existenţa unei acţiuni de partaj. Este o știre importantă pentru cei care vor deschide acțiuni de divorț și de partaj.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că în interpretarea dispozițiilor art. 324 alin. (1) și (4) din Codul civil, sintagma „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă momentul maxim până la care hotărârea prin care a fost admisă o cerere având ca obiect atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei îşi produce efectele juridice, fără ca admisibilitatea acțiunii să fie condiționată de existența pe rolul instanțelor judecătorești a unei cereri având ca obiect ieșirea din indiviziune asupra aceleiași locuințe.

Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Cazul de la care a pornit soluționarea chestiunii de drept

În 14 noiembrie 2023, Tribunalul Timiş a sesizat Înalta Curte de Casaţie, instanţa timişeană având de soluţionat apelul într-un divorţ, iar în cadrul dezbaterilor în acest dosar a fost ridicată chestiunea de drept referitoare la atribuirea beneficiului locuinţei conjugale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în 5 februarie 2024, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ a admis sesizarea Tribunalului Timiş şi a pronunţat hotărârea prealabilă cu privire la interpretarea dispoziţiilor din Codul civil.

https://www.scj.ro/1093/Detalii-jurisprudenta?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=211731

Divorț

Cât te costă să divorțezi. Sursa foto: Andrey Popov | Dreamstime.com

Cât durează un partaj la instanțe

Durata unui proces de partaj este destul de lungă. Avocații spun că durata variază în funcție de fiecare speță, de obicei în jur de un an, un an și jumătate. Până la soluționare, foștii soți pot locui împreună, dacă nu există soluția ca unul dintre ei să plece amiabil din domiciliul conjugal.

Sunt și situații când, pe parcursului procesului pot interveni situații care să majoreze perioada chiar și cu înca 1 sau 2 ani (în cazul în care se dispune evaluare, căci durează până se face aceasta evaluare etc.).

Important de știut: Nu este obligatoriu ca soții să fie divorțați atunci când solicită partajul. Aceste procese se pot desfășura și în paralel.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro