„În Uniunea Europeană relansarea economică va fi lentă”

„În Uniunea Europeană relansarea economică va fi lentă”

Criza economică este subiectul central în 2009. Întrebările legate de durata acesteia, de modul în care va afecta economiile naţionale şi de momentul estimativ al relansării prezintă un interes general. Profesorul Florin Aftalion, specialist în economie şi cadru universitar la universităţi din New York, Chicago, Paris şi Tel Aviv este de părere că unul dintre cele mai importante momente în redresare economică mondială este legat de “restabilirea unui climat de încredere în sectorul financiar”.

Nu este încrezător în planul propus de Obama şi atrage atenţia că “odată cu relansarea va reapare şi problema inflaţiei.

Autor de studii şi cărţi de referinţă în domeniul istoriei economiei, economiei şi finantelor, Florin Aftalion este printre cei mai renumiţi economişti de origine română, ale cărui volume sunt folosite ca referinţă în rândul comunităţii de specialişti la nivel internaţional. Activitatea sa didactică se realizează pe trei continente, în Europa fiind prezent la ESSEC Business School Paris, ca profesor de finanţe. Născut în 1937, la Bucureşti, acesta a emigrat la Paris, la vârsta de 12 ani.

Florian Pantazi: Criza economică actuală este la fel de gravă ca cea din 1930? Florin Aftalion: Marea Depresiune a durat peste 11 ani. Atunci, bursa din SUA a scăzut, până în 1932, cu aproape 90% faţă de valoarea sa maximă din 1929, iar şomajul a ajuns, în 1933, la 25% din totalul populaţiei americane, rămânând la 15%, până în 1940. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin comparaţie, actuala criză este, deocamdată, destul de blândă. Problema este că nimeni nu ştie precis cât va dura şi cât de grav se poate deteriora economia în continuare. Totul depinde de politicile care vor fi adoptate de guverne pentru a însănătoşi sistemul financiar şi pentru a stimula sau a nu, economia. Aceste intervenţii pot fi atât favorabile, cât şi nefavorabile unei economii.

"O estimare medie pare să fie că relansarea economică va începe către sfârşitul anului 2009. [...] Fără încredere nu poate avea loc o relansare", economistul Florin Aftalion

În opinia dumneavoastră, trebuie să ne aşteptăm la o deteriorare a climatului economic global? Economia globală este un sistem complex şi haotic. În plus, este aproape imposibil de obţinut date sigure şi relevante. Un exemplu este situaţia dificilă a Trezoreriei Americane de a determina cantitatea de credite “toxice” aflate în proprietatea băncilor. Specialişti, ca cei de la Rezerva Federală, care se ocupă cu prognoza economică, produc analize care variază mult. O estimare medie pare să fie că relansarea economică va începe către sfârşitul anului 2009. Dar totul depinde de restabilirea unui climat de încredere în sectorul financiar. Fără încredere nu poate avea loc o relansare. 

Mai mulţi experţi prezic că sunt ţări europene, ca Austria, supuse riscului de implozie financiară, din cauza proporţiei mari de credite neperformante, acordate celor din centrul şi sud-estul Europei. Este posibil un astfel de scenariu? Ţări ca Austria, şi altele ca Ungaria, întâmpină mari probleme financiare, care le pot fi fatale. Însă ele vor primi ajutor din partea FMI şi, desemenea, din partea Bruxelles-ului. Şi în acest caz, deznodământul este greu de prezis, dar poate fi grav.

"Nu cred că genul de plan anunţat de preşedintele Obama va reprezenta un stimulus major şi susţinut", F. Aftalion

Credeţi că ultimele măsuri anunţate atât de guvernele SUA, din Europa sau China, de relansare economică, merg destul de departe pentru a preveni înrăutăţirea problemelor economiei mondiale? Nu cred că genul de plan anunţat de preşedintele Obama va reprezenta un stimul major şi susţinut. Pe de altă parte, politica monetară foarte agresivă a Băncii Centrale americane ar putea rezolva problema, dacă s-ar restabili încrederea în sistemul financiar. Dar, bine-nţeles, odată cu relansarea va reapare şi problema inflaţiei.

Revenind la planul de relansare al lui Obama şi la deficitul bugetar din 2009, în opinia mea, acestea mai mult vor dăuna decât vor ajuta. Adevăratul obiectiv al planului, bine-nţeles, este acela de a realiza câteva dintre obiectivele agendei democraţilor, cum ar fi asigurarea medicală universală şi reducerea emanaţiilor de carbon.

De ce credeti că indicele Dow Jones* continuă să scadă, cu toate măsurile anunţate de guvernul SUA? Aşa cum am spus deja, pachetul de măsuri stimulative nu este adecvat. Nu din cauză că este prea mic. Dimpotrivă. Este mult prea generos. Şi mai este un motiv pentru care cei de pe Wall Street nu îl plac: pe pachet scrie “măriri de impozite”, şi nu numai pentru cei extrem de bogaţi.

"Mult-trâmbiţata “reformă a capitalismului” se va limita, probabil, la aplicarea mai riguroasă a regulilor privind capitalul băncilor, la schimbarea unor reguli contabile, [...] la reglementarea bonusurilor", F. Aftalion

Puteţi comenta în privinţa iniţiativelor europene (franceze) care urmăresc reformarea capitalismului? Eu nu ştiu ce înseamnă “capitalism”. În ziua de azi, toate economiile sunt mixte, intervenţiile statelor fiind foarte frecvente. Iniţiativele europene sau franţuzeşti sunt mai mult retorică politică, urmărind să demonstreze că guvernele respective fac ceva.

Aceleaşi iniţiative sunt folosite pentru a avansa vechi agende guvernamentale, cum ar fi controlul paradiselor fiscale, ceea ce nu are nimic în comun cu actuala criză. Mult-trâmbiţata “reformă a capitalismului” se va limita, probabil, la aplicarea mai riguroasă a regulilor privind capitalul băncilor, la schimbarea unor reguli contabile, la canalizarea produselor swaps către clearing houses, la reglementarea bonusurilor. Şi, bine-nţeles, la pedepsirea celor care folosesc paradisuri fiscale şi la monitorizarea fondurilor speculative, celălalt fals vinovat. Schimbările pot fi semnificative pentru bănci, dar nu vor reforma “capitalismul”.

În comparaţie cu Statele Unite, ţările UE sunt mai bine plasate pentru a parcurge criza? Mi se pare că cel mai bine poziţionate economii pentru a ieşi din criză sunt Franţa şi Germania. Sistemele lor bancare nu au avut mult de suferit. Nu sunt afectate de mari crize imobiliare, planurile lor de relansare sunt modeste, iar Banca Centrală Europeană (BCE) dovedeşte prudenţă în privinţa creşterii masei monetare. Acestea sunt semne bune. Dar nu trebuit uitat faptul că Franţa şi Germania sunt economii rigide. Ele nu se vor scufunda prea mult, dar nici nu vor ţâşni din criză ca un Porsche. Relansarea pentru ele va fi lentă.

*Indicele Dow Jones Industrial Average - Cel mai important indice de pe piaţa bursieră din lume, urmăreşte evoluţia celor mai importante 30 de companii publice, de dimensiuni mari, considerate cele mai eficiente şi mai stabile de pe piaţă din SUA. Indicele poartă numele unui trust de presă american, Dow Jones & Company, ce furnizează servicii financiare. Unul dintre co-fondatorii companiei a fost Charles Dow, editor al The Wall Street Journal. Indicele Dow Jones Industrial Average a fost calculat pentru prima oară în 1896.

Florian Pantazi