Din 3 septembrie, cartea jurnalistului Horia Ghibuțiu, #ÎnTimpCeTuDormeai, publicată de editura Trei, va fi disponibilă în librăriile din toată țara
Cu o experiență jurnalistică de peste 28 de ani în presa scrisă, TV, radio și online, Horia Ghibuțiu debutează ca scriitor, cu un volum inedit, născut din ideile și notițele publicate inițial pe Facebook pentru prietenii săi. Postările au fost primite cu entuziasm de către cititori și au devenit în scurt timp foarte așteptate de aceștia, moment în care Horia Ghibuțiu și-a dat seama că acest proiect are toate șansele de a deveni o carte. Autorul recunoaște că, din momentul în care i-a încolțit în minte această idee, a fost mai degrabă preocupat de conținutul mesajelor publicate, decât de lungimea acestora.
Volumul #ÎnTimpCeTuDormeai cuprinde însemnările de pe parcursul a patru luni, făcute de Horia Ghibuțiu în fiecare dimineață în metrou, pe drum spre serviciu. „Vreme de nouă luni (ultimele patru, reflectate aici) m-am trezit de cinci ori pe săptămână la ora 3:45, am plecat de acasă cel târziu la 4:50 și am ajuns la birou nu mai târziu de 5:25 — a fost o singură excepție, în toamna lui 2017, când s-a defectat metroul la Crângași și am fost nevoit să iau taxiul. Pentru celelalte detalii legate de modul în care s-a născut acest serial virtual, mă tem că va fi nevoie să citiți până la ultima postare”, povestește autorul.
Pe lângă postările publicate pe rețelele de socializare, cartea cuprinde o serie de alte capitole importante, unul dintre ele fiind intitulat #InTimpCeEramZiarist, dedicat uneia dintre cele mai frumoase și tumultuoase perioade din viața lui Horia Ghibuțiu: începuturile sale în presa scrisă, în 1990. Detalii cu totul și cu totul inedite din acea perioadă sunt dezvăluite în acest capitol, în care se vor regăsi mulți dintre colegii și oamenii care l-au marcat pe tânărul Horia Ghibuțiu și care au trasat totodată destinul presei românești.
„Sunt nespus de încântat de faptul că notițele mele matinale au ajuns o carte - „#ÎnTimpCeTuDormeai” (Editura Trei, 2018)! Nu vă lăsați păcăliți de forma acestei cărți ce aparent grupează niște postări din Social Media. De fapt, fiecare text e un mic exercițiu jurnalistic înglobând neliniștile mele legate de condiția media, a comunicării în general, din acest mileniu. Cred că publicarea acestui așa-zis jurnal al mersului la serviciu într-un volum transformă cronicile clipei în ceva durabil, concret, năzuibil - așa cum e dragul meu tipar. Partea a doua cărții, #ÎnTimpCeEramZiarist, e un omagiu adus începuturilor, perioadei romantice și efervescente în care am intrat în presă, de unde, până în ziua de azi, n-am mai ieșit. Mi-ar plăcea să ajungeți, după ce veți citi această carte, la concluzia că se citește repede și se uită greu. Cel puțin, eu asta mi-am propus!”, dezvăluie Horia Ghibuțiu.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Trei:
http://www.edituratrei.ro/carte/horia-ghibutiu-intimpcetudormeai/3262/
Vladimir Tismăneanu, scriitor, politolog, profesor de științe politice la Universitatea Maryland din Statele Unite ale Americii:
„Am citit pe nerăsuflate acest volum deopotrivă sincopat și rotund, fragmentar și sferic. Horia Ghibuțiu este un îndrăgostit de cuvinte și de idei, trăiește prin ele, respiră prin ele. În acest volum, pe care l-am devorat în mai puțin de o dimineață, jurnalistul strălucit (îmi măsor cuvintele!) este înlocuit de scriitorul autentic, cel care simte o nevoie vitală de a ne spune cum este ca luni la rând, când noi dormim duși, să porți, în zori de zi, povara lumii pe umeri. O carte despre sine și despre cosmosul mediatic în care autorul trăiește de decenii, despre cum poți rămâne pur și tânăr chiar atunci când te confrunți cu vitregii politice și idioție morală. O carte stenică despre timpuri astenice, un manifest pentru bucuria vieții în adevăr.”
Camelia Cavadia – scriitoare:
„Parafrazându-l pe Caragiale, Horia Ghibuțiu simte enorm și vede monstruos, dar mai presus de orice este capabil să scrie despre toate aceste lucruri. Scrie hipnotic și te face să-l urmezi, indiferent de subiectul pe care-l abordează. Scrie cu migală, cu umor, cu seriozitate. Scrie pentru că știe să o facă. Mă bucur enorm pentru apariția acestui volum și sper ca toți cei care i-au așteptat în fiecare dimineață postările să-i savureze acum cartea, iar ceilalți să se bucure de poveștile ce se ascund în spatele celui mai obișnuit cotidian.”