Sistemul de alimentare cu apă al localităţii captează izvoarele minerale din muntele Gurguiatu.
Locuitorii comunei prahovene Talea, situată la opt kilometri de oraşul Breaza, au descoperit secretul longevităţii chiar la robinet. Prin conductele de alimentare a localităţii curge apă minerală captată din izvoarele muntelui Gurguiatu. Sătenii din Talea se pot mândri că fac baie cu apa minerală pe care orăşenii dau bani grei, mai ales în zilele de caniculă.
Sistemul de alimentare cu apă al localităţii captează izvoarele din muntele Gurguiatu, la poalele căruia tră- iesc peste 2.000 de suflete. „Avem serviciu propriu de apă încă de pe vremea lui Ceauşescu. Apa noastră este foarte bună pentru că o luăm direct din inima muntelui“, spune, cu mândrie, Adrian Vasile, primarul comunei Talea. Întăritor pentru sistemul imunitar Poate şi datorită apei minerale care curge la robinet, majoritatea localnicilor ating vârste venerabile. Printre seniorii comunei se numără şi Ion Aldescu, 86 de ani. Nea Ion, cum îi spun vecinii, crede că secretul longevităţii sale îl reprezintă apa de Talea. „Este o apă foarte bună, gustoasă chiar. M-a ferit Dumnezeu de boli grave până acum şi cred că şi apa asta m-a ajutat să prind atâţia ani de pensie“, glumeşte bătrânul. Acesta a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial şi spune că nicăieri nu a băut o apă la fel de bună.
„Am fost pe ambele fronturi şi am ajuns până în Basarabia şi Slovacia, dar apă mai curată ca aici nu găseşti“, spune, mândru, nea Ion. „Consumul de apă minerală, datorită proprietăţilor sale, întăreşte sistemul imunitar şi poate reprezenta un factor important în creşterea duratei de viaţă“, confirmă medicul alergolog Dana Constantinescu. Timp de câţiva ani, în localitate a funcţionat chiar şi o secţie de îmbuteliere a apei minerale Talea, brand cunoscut mai ales în Prahova. Din motive economice, investitorul a preferat să-şi construiască o fabrică modernă în Comarnic. Aceasta a fost ridicată în imediata apropiere a DN 1, dar apa este adusă tot din muntele Gurguiatu, al cărui cel mai înalt vârf atinge 1.350 de metri.
În magazinele de pe Valea Prahovei o sticlă de 0,5 litri de apă minerală Talea costă între 1,2 şi 1,5 lei. Aceasta nu se comercializează însă şi în localitatea care i-a dat numele, pentru că nimeni nu ar cumpăra de la magazinul sătesc o apă pe care o poate avea doar răsucind robinetul. BRAND Potenţial turistic ignorat Numele comunei prahovene nu a fost dat de vreun izvor de apă minerală, ci de italienii care au venit acum trei secole să lucreze în cariera de piatră din apropierea primelor case. Denumirea localităţii Talea reprezintă, practic, prescurtarea cetăţeniei acelor muncitori. Zona are un potenţial turistic imens, dar acesta nu este exploatat. În comună sunt construite doar câteva pensiuni. În plus, infrastructura nu este pusă la punct, astfel că drumul de acces este afectat de alunecările de teren. Ion Aldescu localnic, 86 de ani: "Este o apă foarte bună, gustoasă chiar. M-a ferit Dumnezeu de boli grave până acum şi cred că şi apa asta m-a ajutat să prind atâţia ani de pensie. Am fost pe ambele fronturi şi am ajuns până în Basarabia şi Slovacia, dar apă mai curată ca aici nu găseşti."