Douăsprezece state au raportat până acum cazuri ale acestui enterovirus numit EV-D68: Alabama, Colorado, Michigan, Georgia, Ohio, Iowa, Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Kentucky și Utah.

Simptomele nu sunt neobișnuite și seamănă cu cele ale unei banale răceli. Oficialii americani estimează că în fiecare an sunt între 10 și 15 milioane de infecții virale în SUA, cele mai multe cazuri apărând în luna septembrie.

„Este important să ne amintim că infecțiile cu acest virus nu sunt foarte comune”, spune dr. Anne Schuchat, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii.

Numărul mare al spitalizărilor reprezintă un semnal de alarmă.

Problema principală este că foarte mulți copii se află în stare gravă și trebuie internați la terapie intensivă. „Este o epidemie fără precedent. Sunt medic pediatru de 30 de ani și niciodată nu am întâlnit așa ceva”, a declarat dr. Mary Anne Jackson, șefa secției de boli infecțioase de la Spitalul pentru Copii Mercy Hospital din Kansas City, Missouri, citată de CNN.

După începerea școlilor, în 17 august, numărul îmbolnăvirilor a crescut foarte mult.

Mulți copii sunt internați cu probleme de astm sau dificultăți de respirație, pentru că acest virus se pare că agravează afecțiunile respiratorii care nu sunt sub tratament la momentul respectiv.

Cert este că numărul vizitelor la secția de urgență a Spitalului pentru Copii din Colorado a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru reducerea riscului de infecție, se recomandă spălarea pe mâini foarte des, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, în special după schimbarea scutecelor bebelușilor sau folosirea toaletei. Trebuie evitat contactul cu alți bolnavi, iar jucăriile și clanțele ușilor trebuie dezinfectate des, avertizează medicii.