După ani de război civil, soldat cu 220.000 de victime, apar două ipoteze: regimul de la Damasc poate fi învins de Statul Islamic și Siria ar putea fi divizată
Într-o seară, la sfârșitul lunii martie, un lider al rebelilor sirieni s-a întors de la o întâlnire din Turcia și a cerut o reuniune de urgență a comandanților săi. Cinci bărbați s-au prezentat la întâlnire în provincia Idlib, așteptânduse la un nou discurs despre răbdare, despre lipsa banilor și a armelor. De data aceasta, au fost șocați de ceea ce li s-a spus, după cum a povestit unul dintre ei pentru publicația britanică The Guardian.
Mobilizare și înarmare
Liderul rebelilor a afirmat atunci că războiul „fără sfârșit” purtat din 2011 contra guvernului lui Bashar al- Assad, va lua o turnură nouă. Pentru că de acum înainte se va putea face rost de orice armă este nevoie. „Pentru prima dată aveam voie să cerem orice fel de armă, cu excepția rachetelor antiaeriene. Turcii și prietenii lor vor să se încheie conflictul”, a explicat sirianul.
Toate grupările de opoziție din nordul Siriei, cu excepția Statului Islamic, vor fi beneficiare ale unui acord între puterile regionale, care au decis să lase deoparte rivalitățile și să se concentreze asupra inamicului comun: regimul sirian. Înțelegerea a fost garantată de Arabia Saudită, care a făcut tot posibilul pentru a alunga de la putere regimul Assad și, mai ales, pentru a înfrânge ambițiile susținătorului dictatorului sirian, Iranul.
Acesta a fost momentul în care s-a intrat într-o nouă fază în rivalitatea din regiune pentru putere și influență, cu o influență profundă asupra războiului din Siria și a altor conflicte din Orientul Mijlociu.
Strategie regională
Lideri din regiune au fost convocați la Riad, de noul rege saudit, Salman, acum două luni. Acesta le-a cerut să nu mai existe diviziuni în regiune, iar guvernele susținute de Frăția Musulmană, în Turcia sau Qatar, să sprijine grupările siriene, iar saudiții să se concentreze asupra altor probleme. În al doilea rând, Riadul va trimite arme în nordul Siriei, în schimbul unor garanții privind coordonarea și disciplina. SUA nu le vor sta în cale.
În câteva săptămâni au început să apară rezultatele - înarmați cu zeci de rachete TOW antitanc, grupările de opoziție, printre care și Jabhat al- Nusra, afiliată al-Qaida, considerată grup terorist de către SUA, au început să avanseze și să cucerească orașe, asupra cărora nu îndrăzneau să lanseze un atac.
Rezultate șocante
Capitala regiunii Idlib a căzut în câteva zile; un oraș din apropiere, Jisr al- Shughour, la fel; orașe importante precum Homs și Hama par mai vulnerabile decât în ultimii trei ani. Iar Aleppo, care era încercuit de forțele lui Assad, acum șase luni, pare că va fi cucerit de rebeli.
În Ankara și Riad, dar chiar și la Bagdad și Beirut - aliați ai lui Assad - există acum o puternică impresie că regimul de la Damasc nu are prea multe zile de supraviețuire. Bătăliile au început să fie pierdute, inclusiv cele pentru două câmpuri gazifere din nordul Palmirei, cucerite de gruparea jihadistă Statul Islamic.
„Există dovezi clare că armata guvernamentală siriană nu se mai poate apăra, nici măcar cu ajutorul Iranului”, a spus un diplomat din lumea arabă. Oficialii irakieni au aceleași temeri referitoare la propria armată. Mai bine antrenați și dotați decât sirienii, soldații irakieni au capitulat la Ramadi, în doar 72 de ore.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că jihadiștii controlează toate cele șase puncte de trecere a frontierei dintre Irak și Siria, chiar și în prezența constantă a avioanelor de luptă americane.
Divizare inevitabilă
Regimul sirian, slăbit de război, ar putea accepta ideea divizării țării, limitându-și ambițiile la „Siria utilă”, spun politicieni și analiști sirieni. De la începerea revoltei contra președintelui Bashar al-Assad, teritoriile controlate de regim se reduc de la o zi la alta. În prezent, regimul sirian nu ar mai controla decât 22% din teritoriu, dar acolo este concentrată majoritatea populației. Se estimează că între 10%- 15% din populație locuiește în teritoriile controlate de SI, între 20%-25% - în teritoriile căzute sub controlul Frontului Al-Nosra, între 5%-10% - sub autoritatea milițiilor kurde și doar între 50% -60% în regiunile controlate de regim. „Divizarea Siriei este inevitabilă. Regimul vrea să controleze litoralul, cele două orașe din centrul țării, Hama și Homs, și capitala Damasc”, a declarat sub un om politic sirian.