În Republica Moldova starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 45 de zile, din cauza războiului

În Republica Moldova starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 45 de zile, din cauza războiuluiRepublica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Autoritățile moldovene vor să extindă starea de urgență cu încă 45 de zile. Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în frunte cu primul ministru Natalia Gavrilița, au examinat și aprobat, astăzi, 21 iunie, un raport privind necesitatea prelungirii pe teritoriul Republicii Moldova a stării de urgență.

Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

Ce presupune starea de urgență adoptată în Republica Moldova

În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Potrivit Dispoziției CSE, Ministerul Afacerilor Interne va pregăti și prezenta Guvernului spre examinare proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la înaintarea, către Parlamentul Republicii Moldova, a propunerii privind prelungirea stării de urgență, precum și proiectul Hotărârii Parlamentului în acest sens.

Amintim că, începând cu 25 aprilie, în R. Moldova a fost prelungită stare de urgență pentru încă 60 de zile, în legătură cu situația din Ucraina.

Care sunt motivele ce au fost invocate de Natalia Gavrilița

În cadrul ședinței Parlamentului de joi, 21 aprilie, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că „motivele care stau la baza prelungirii stării de urgență țin și de securitatea energetică a țării noastre”

Fostul premier moldovean, Ion Chicu, a criticat ieri prelungirea, la 21 aprilie, a stării de urgență pe teritoriul moldovean afirmând că „nici o țară din regiune n-a introdus un asemenea regim de când a început războiul din Ucraina.” Potrivit lui Chicu, introducerea stării de urgență oferă guvernului Gavrilița posibilitatea “să guverneze fără transparență”.