În Republica Moldova, se caută alternative pentru persoanele care se încălzesc cu lemne

În Republica Moldova, se caută alternative pentru persoanele care se încălzesc cu lemneSursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova, pune tot mai mult, accentul, în ultima perioadă, pe energia verde. În aceste condiții, se caută și soluții care să reprezinte alternative pentru cetățenii care folosesc lemnul pentru a se încălzi. Despre acest subiect a vorbit Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova.

Subiectul a fost dezbătut la Forumul Tranziției Verzi 4.0, care se desfășoară în aceste zile în capitala Bulgariei, Sofia. În cadrul panelului, dedicat transformărilor și provocărilor din sectorul energetic, Victor Parlicov s-a referit, în primul rând, la situația actuală din domeniul energiei termice, subliniind necesitatea decarbonizării acesteia.

Se caută soluții pentru energia verde în Republica Moldova

„Dacă privim realist modul în care este utilizată energia, dar și structura consumului, de fapt, observăm că în Republica Moldova energia electrică reprezintă o cotă relativ mică din consum. La noi doar 13% îi revin energiei electrice, pe când aproximativ 50% din energie este consumată în sectorul de încălzire. Anume aici trebuie să ne gândim bine și să dezbatem acest subiect prin prisma tranziției verzi. Trebuie să ne concentrăm eforturile asupra decarbonizării încălzirii. Cum putem decarboniza acest sector? Avem 64% din locuințe care folosesc lemnul ca sursă principală de încălzire. Trebuie să găsim o soluție și pentru acești oameni, dar și să ne gândim bine la decarbonizarea în sectorul rezidențial”, a afirmat ministrul Victor Parlicov.

Victor Parlicov

Victor Parlicov / Sursa foto: Facebook/ Victor Parlicov.

De asemenea, demnitarul a atins un alt subiect, cel al resurselor energetice, în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia.

„Dacă învățăm cum să stocăm căldura, putem deveni mai flexibili în ceea ce privește stocarea electricității. Din cauza bombardamentelor neîntrerupte, Ucraina a pierdut cea mai mare parte din capacitățile de generare a energiei electrice. Acest fapt ar putea impulsiona oamenii să părăsească chiar și orașele mari și ar putea genera un nou val de refugiați, oamenii pur și simplu vor pleca dacă nu vor avea energie electrică”, a spus Victor Parlicov, conform deschide.md.

 

articol sustinut