O casă de recuperare pentru bătrâni le transformă acestora perioada de tratament într-un răsfăţ continuu. Preţul începe de la 1.000 de euro/lună.
„Eu m-am chinuit foarte mult să ajung aici. Mi-am vândut apartamentul ca să mă pot muta“, spune Miriam Copper, o femeie în vârstă de 89 de ani. N-a păcălit-o nimeni, ci pur şi simplu, pentru că nu ieşise de vreo patru ani din casă, abia mai mergea şi, din cauză că era mai mult singură, s-a gândit că merită să fie răsfăţată şi să aibă cineva grijă de ea. Mai ales că, i-a promis ei, sora de la Paris se va întoarce în România şi vor sta împreună.
Ca ea mai sunt încă vreo 10 oameni, rezidenţi permanenţi ai centrului de recuperare One and One Nursing Home - cum îi zic americanii de la care a venit „modelul“ -, de la Săftica. E proiectul de suflet al familiei Russu, familie de medici cu experienţă de câteva generaţii, pe care l-au gândit îndelung, în detaliu, timp de 10 ani. Şi le-a luat cinci ani să construiască o casă în care pot primi în jur de 100 de bătrâni a căror „ultimă tinereţe“ poate fi mult mai frumoasă. Preţul liniştii - 1.500 de euro Preţul de pornire pentru o lună de îngrijire în regim hotelier, dar cu asistenţă medicală specializată, este de 1.000 de euro şi poate ajunge la 1.500 de euro pentru un loc, în funcţie de câtă nevoie de asistenţă are o persoană şi ce tratament medical. Asta pentru un pat într-o cameră cu două locuri.
Pentru familia Tudose, la Săftica e odihnă. Domnul Tudose are 80 de ani şi un infarct la activ. A scăpat de el, dar doctorii i-au recomandat repaus total timp de trei luni. Şi cum acasă îl trăgeau tot timpul în grădină copacii, legumele, via, grădinăritul în general, gospodarul şi-a luat soţia şi s-au mutat, pentru vreo două luni şi jumătate, la Săftica. La recomandarea şi cu suportul financiar al copiilor. Aici l-au găsit pe domnul Iordan, cel care de 25 de ani este pacientul medicilor din familia Russu şi care are deja colţul lui în sala de activităţi: e colţul cu icoane pe care le-a făcut sau le-a cumpărat din diverse locuri şi pe care i le-a dăruit omului care i-a salvat picioarele. El e cel mai vechi la One and One Nursing Home. Şi vine cel mai des: de cel puţin două ori pe an. Butoanele roşii, salvarea tuturor Viorica Russu, managerul şi sufletul locului, ne plimbă ca pe nişte oaspeţi, mândră că are o casă aşa de frumoasă. „Bucătăria cred că este unică în România. Avem compartimente speciale pentru fiecare produs şi bucătar specializat pe bucătărie internaţională“, expune femeia unul dintre multele motive de mândrie.
Spaţiile comune din casa cu un etaj şi mansardă sunt supravegheate video non-stop. Pentru rezidenţii care stau mai mult în cameră, există nişte brăţări cu buton roşu care anunţă personalul în caz de urgenţă. În plus, dacă cineva intră la baie, în biroul de control se aprinde un bec roşu care arată personalului cât timp stă în baie persoana respectivă. Astfel se poate ca angajaţii să intervină în caz că i s-a făcut cuiva rău.
„Când intri aici, nu mai există stres. Şi mi se pare extraordinar că doamna doctor a reuşit să-şi creeze o echipă. Aici oricine face orice, nu există comentarii, iar dacă te pot ajuta, o fac cu plăcere. Până şi pantofii sunt din ăia care nu fac zgomot“, punctează doamna Copper avantajele care au făcut-o să renunţe la viaţa în apartamentul de la bloc.
AVANTAJE Restaurant de lux şi minicinema, incluse în preţ
Sală de mese, ca un restaurant şi cu terasă acoperită, o sală de mişcare, cu aparate şi saltele adaptate persoanelor cu vârste înaintate, mai ales că sunt supravegheate de specialişti în kinetoterapie, cabinete medicale interdisciplinare: oftalmologie, neurologie (dar fără examinări detaliate - pentru asta fiind la dispoziţia pacienţilor ambulanţa unei clinici private), sunt doar câteva dintre dotările cu care One and One Nursing Home îşi primeşte rezidenţii. „Scopul nostru este să le redăm oamenilor din grupa 50+ independenţa, pe cât de mult posibil. Când doamna Copper a venit aici în cărucior, iar după câteva luni l-a invitat pe doctorul care o trata la dans, ne-am dat seama că asta e cea mai mare satisfacţie“, spune Viorica Russu. Cei care vin la centrul familiei Russu se pot bucura de seri de film în minisala de proiecţie, de o cafea la bar, într-un ambient special gândit să pară „în oraş“. Ca un bonus, au parte şi de manichiură, pedichiură, coafură, la un beauty salon. Doar că aici plătesc serviciile.