Sistemul italian de găzduire a imigranţilor ilegali a ajuns în pragul colapsului, astfel că şi gările din Italia au devenit adăposturi improvizate pentru refugiaţii care doresc să-şi continue călătoria către alte ţări europene. Potrivit Ministerul italian de Interne, de la începutul anului, 56.738 de imigranţi clandestini din Africa şi Orientul Mijlociu au debarcat în porturile Italiei după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, ţară unde războiul civil a lăsat frontierele nesupravegheate.
În consecinţă, centrele italiene de primire a refugiaţilor sunt pline şi nu mai pot primi alte persoane. Conform unui purtător de cuvânt al Crucii Roşii italiene în prezent circa 500 de refugiaţi etiopieni şi eritreeni s-au instalat în jurul gării Tiburtina din Roma într-un adăpost improvizat şi în condiţii de igienă precare, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
O situaţie similară se întâlneşte şi la Gara Centrală din Milano, iar faptul care preocupă cel mai mult autorităţile italiene este situaţia sanitară a acestor refugiaţi, mulţi având boli contagioase, cum este scabia.
Între timp în Europa continuă dezbaterea despre controversata iniţiativă a Comisiei Europene de a redistribui aceşti imigranţi ilegali prin cote obligatorii între statele blocului comunitar, iniţiativă susţinută de ţările cele mai afectate de valul de refugiaţi, precum Italia, Germania, Austria şi Suedia, dar respinsă de altele, cum ar fi Marea Britanie şi multe state est-europene. Propunerea Comisiei va fi discutată la reuniunea miniştrilor europeni de externe ce va avea loc pe 16 iunie în Luxemburg, urmând ca la Consiliul European de la sfârşitul lunii să se ia o decizie prin majoritate calificată.