Faptul că Vladimir Putin a amânat parada, înlocuind-o, la 9 mai, cu festivități mult mai modeste, a reprezentat o lovitură dură administrată de pandemie Kremlinului.

Parada de ziua Victoriei a fost mereu pentru Rusia un prilej de a-și etala forța militară. O vitrină tehnologică care a inclus mereu și confirmarea Rusiei ca actor mondial și în care a fost etalat mereu sentimentul patriotic al rușilor, extrem de important pentru Putin și mandatele sale prezidențiale.

Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a atins mereu coarda patriotică  a alegătorilor.

Numai că pandemia i-a stricat socotelile. În plus, rata de încredere de care se bucură în rândul populației a scăzut drastic. Rușii acuză modul în care autoritățile gestionează pandemia, pe fondul unei nemulțumiri majore: scăderea nivelului de trai.

În condițiile în care Putin a făcut din combaterea sărăciei un pilon principal al actualului mandat.

Aproape 14.000 de oameni vor participa la parada militară de la Moscova dedicată împlinirii a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de ”Izvestia”.

Potrivit spuselor sale, printre participanții la principala paradă din Piața Roșie se vor număra peste 800 de elevi ai școlilor militare și proaspeți absolvenți. În plus, Rusia a invitat unități de paradă din 19 state ale lumii.

Șoigu a subliniat că, în general, vor avea voie să participe la festivități militarii cu imunitate la noul coronavirus și cei fără simptome ale bolii. El a cerut să fie excluse orice contacte ale participanților la paradă cu alți militari și civili care nu sunt implicați în programul de pregătire și repetiții.

Oficialul a precizat, de asemenea, că pentru protejarea efectivului uman, pe durata pregătirilor vor fi luate măsuri anti-epidemice speciale în timpul deplasărilor și în punctele de dislocare, unde vor fi amplasate puncte medicale cu program non-stop și cu întreaga dotare necesară, se va efectua dezinfecția teritoriului și a tehnicii de luptă.

În total, la 24 iunie se vor desfășura parade militare în 9 orașe-erou și în 19 orașe din Rusia, unde sunt dislocate staff-urile majore ale districtelor militare, ale flotelor și ale formațiunilor unite ale Forțelor militare. ”Se intenționează mobilizarea a 64.000 de oameni, 1850 unități de tehnică de luptă și 511 aparate de zbor”, a adăugat Șoigu.

La 29 mai, președintele Rusiei, Vladimir Puțin a semnat decretul privind desfășurarea, la 24 iunie – care a fost declarată zi liberă – a paradei militare și a focului de artificii în onoarea împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie.