În plină pandemie, începe noua domnie a lui Putin. Rezultatele sunt clare. Rușii au decis

Rusia a adoptat vasta reformă constituţională ce ar urma să-l autorizeze pe Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum denunţat de opoziţie care apreciază că este o manevră pentru a-şi menţine controlul asupra ţării, scrie AFP.

Ruşii au validat cu 74,1% din voturi aceste amendamente care, pe lângă problema mandatelor preşedintelui în exerciţiu, introduc, de asemenea, principiile sale conservatoare în Constituţie, potrivit rezultatelor din circa 30% din birourile de vot repartizat pe imensul teritoriu rus şi difuzate miercuri de Comisie electorală centrală.

Rata participării a fost de aproximativ 65%.

Rezultatul scrutinului era de aşteptat, din moment ce reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului iar noul text al Constituţiei se găseşte deja de vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marţi ruşilor să garanteze „stabilitatea, securitatea şi prosperitatea” ţării pe care se laudă că a scăpat-o de haosul post-sovietic.

Scrutinul prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat: cel care îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu „căutarea posibililor succesori”.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca „prioritatea cea mai importantă a politicilor publice”, iar statul trebuie să le insufle „patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor”.

Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Miercuri, în Piaţa Roşie din Moscova a avut loc şi un protest simbolic al unui grup mic de activişti, care au scris cu trupurile pe caldarâm 2036, înainte de a fi arestaţi de poliţie.

Adunările publice sunt interzise în capitala Rusiei din cauza epidemiei de coronavirus, care a fost şi motivul pentru extinderea referendumului timp de o săptămână, astfel încât să se evite aglomeraţia în secţiile de votare.

Partidul Comunist, care le-a recomandat susţinătorilor săi să voteze 'nu', a reclamat unele nereguli la referendum. Liderul partidului, Ghenadi Ziuganov, a arătat că electoratul va trebui să suporte consecinţele sprijinului pentru politica lui Putin, care a afectat economia.

În imposibilitate de a protesta în stradă, opoziţia din Rusia a ridiculizat referendumul online, publicând fotografii cu secţii de votare în scări de bloc, curţi şi în portbagajul unui autoturism.

Organizaţia neguvernamentală Golos, care monitorizează alegerile, a anunţat că nu va putea confirma legitimitatea rezultatului.