În plină pandemie de COVID 19, OMS face comitete și comiții de evaluare

Mai exact un comitet de evaluare a gestiunii pandemiei, pe fondul „diviziunilor” comunității internaționale, care „dau avantaj” coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății, criticată cu tărie pentru răspunsul său la pandemia Covid-19, a anunțat, joi, crearea unui grup independent de experți pentru a stabili o evaluare „onestă” a gestionării crizei și a ajuta la prevenirea unor asemenea tragedii în viitor.

Sunt mândru să anunț că fostul premier Helen Clark (Noua Zeelandă) și fostul președinte Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) au convenit să co-prezideze comisia de evaluare, pe care o numim grupul independent pentru pregătire și răspunsul la pandemii, a anunțat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața diplomaților din statele membre.

Nu îmi pot imagina alte două figuri mai imparțiale care să facă această evaluare cinstită și să ne ajute să înțelegem ce s-a întâmplat, precum și ce ar trebui să facem pentru a evita astfel de tragedii în viitor, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat, de asemenea, despre diviziunile comunității internaționale care „dau avantajul” coronavirusului, la două zile după ce Statele Unite au confirmat oficial retragerea din organizație.

Nu putem depăși pandemia dacă suntem divizați, a declarat diplomaților din statele membre, directorul OMS.

Cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm astăzi nu este virusul în sine, ci lipsa de leadership și solidaritate, a adăugat el.

De la începutul crizei de sănătate la sfârșitul anului 2019, OMS a fost puternic criticată în răspunsul său, întârziat în special privind recomandarea de a purta o mască  de protecție.

În special OMS a fost acuzată de Statele Unite că a fost extrem de îngăduitoare cu China, unde a apărut coronavirusul, și că a întârziat să declare o stare de urgență globală pentru sănătate.

Statele Unite, un contribuabil major la bugetul OMS, au notificat oficial marți retragerea din organizație.

Președintele american Donald Trump a anunțat la sfârșitul lunii mai „să pună capăt relației” dintre țara sa și OMS, pe care o acuză încă de la începutul pandemiei de a fi prea îndulgentă cu China, unde coronavirusul a apărut în decembrie înainte de a se răspândi pe întreaga planetă.

Statele Unite, care contribuie cu 15% din bugetul agenției ONU și este de departe cel mai mare donator, vor „redirecționa aceste fonduri către alte nevoi urgente și globale de sănătate publică care le merită”, a spus presei liderul de la Casa Albă.

 

Foto: Facebook