Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia și SUA trebuie să discute prelungirea acordului START. Mai exact, Rusia și Statele Unite trebuie să discute despre necesitatea extinderii tratatului de reducere a armelor nucleare, a spus Dmitri Peskov în timpul unui interviu pentru RIA Novosti.
Dmitri Peskov a spus că acordul este esențial pentru toată lumea, adăugând că operațiunea militară în curs de desfășurare a țării sale în Ucraina nu este un motiv pentru a evita discuțiile referitoare la același lucru. Peskov a mai subliniat faptul că discuțiile privind prelungirea ar fi trebuit să înceapă deja, deoarece această chestiune este importantă pentru securitatea globală. Discuțiile de orice fel dintre SUA și Rusia au fost tensionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
„Acesta este un subiect care nu poate fi evitat. Această discuție este importantă nu doar pentru popoarele celor două țări, ci și pentru întreaga lume, pentru securitatea globală”, a declarat Dimitri Peskov în interviul pentru RIA Novosti.
Înainte de declanșarea războiului din Ucraina, SUA și Rusia au convenit să prelungească până la 4 februarie 2026 tratatul istoric New START, care limitează numărul de arme strategice ofensive pe care ambele țări le pot avea.
Acordul istoric a fost semnat pentru prima dată pentru o perioadă de 10 ani de către fostul președinte american Barack Obama și fostul președinte rus Dmitri Medvedev în 2010.
Peskov: Rusia va continua să aibă legături cu „țările prietene”
Potrivit secretarului de presă de la Kremlin, Rusia va continua să aibă relații comerciale și de schimb cu „națiunile prietene” și acestea vor avea „rețele neutre” pentru comerț și producție. Vorbind la începutul acestei săptămâni, oficialul de la Kremlin a subliniat că Rusia va continua să mențină legăturile cu „națiunile prietene pe baza condițiilor cauzate din cauza „războiului complet fără precedent lansat” împotriva Moscovei.
El a subliniat, de asemenea, că rolul dolarului, euro și monedelor de rezervă „slăbește în mod inevitabil” și multe țări au început să-și piardă încrederea în sistemele juridice și financiare. Este pertinent de remarcat aici că încă de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, mai multe națiuni UE au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru a pune presiune pe Kremlin pentru a pune capăt războiului.
Peskov crede în comunicarea dintre SUA şi Rusia
În cea mai recentă evoluție, se vede că trupele ruse și-au mutat centrul ofensivei la Sievierodonetsk din Republica Populară Lugansk (LPR). Guvernatorul ucrainean de la Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat pentru Associated Press că luptele grele din Sievierodonetsk continuă și astăzi.
Peskov a explicat şi despre semnificația dialogului dintre SUA și Rusia. Vorbind la o conferință telefonică de miercuri, el a spus: „Comunicarea este esențială, în viitor va trebui să comunicăm... SUA nu se duce nicăieri, Europa nu merge nicăieri, așa că cumva va trebui să comunicăm cu ei”.