Evenimentul Zilei > International > În pat cu navele lui Putin. Suedia, mireasa dorită de marina rusă
În pat cu navele lui Putin. Suedia, mireasa dorită de marina rusă

În pat cu navele lui Putin. Suedia, mireasa dorită de marina rusă

Prezența navelor marine rusești, inclusiv a navelor de debarcare, în apropierea insulei strategice Götland („portavionul” Balticii), a constrâns statul major suedez să-și pună trupele în alertă și să consolideze temporar capacitățile deja desfășurate acolo.

Un test sau o provocare

Potrivit cotidianului Dagens Nyheter, cele două corvete rusești aparțin claselor Steregouchtchi și Gremyashchiy, de concepție recentă.

Solicitat de cotidianul Expressen, Jonas Kjellén, analist la Agenția Suedeză de Cercetare în domeniul Apărării, nu a exclus complet o posibilă eroare din partea celor două corvete rusești.

Cu toate acestea, ar putea fi vorba, potrivit lui, de „un test sau o provocare” deoarece „11 minute sunt o perioadă suficient de lungă pentru ca rușii să realizeze că se află într-o zonă în care nu au ce să caute”.

De notat că cele două corvete rusești nu au fost singurele care s-au „pierdut” în apele teritoriale suedeze.

Potrivit Stockholmului, și o navă militară daneză a comis aceeași faptă, practic în același loc, dar două zile mai târziu.

Există precedente

În noiembrie 2014, după săptămâni de cercetări, statul major suedez a confirmat, cu dovezi justificative, că un „mic” submarin a navigat printre cele 30.000 de insule, insulițe și recife ale arhipelagului Stockholm.

„Nu știm cine este responsabil pentru această încălcare (…) dar permiteți-mi să le spun clar: acest lucru este absolut inacceptabil, nu vrem nicio activitate de informații în apele noastre”, a avertizat Stefan Löfven, la acea vreme șeful Executivului suedez.

El a adăugat: „Cei care intenționează să intre ilegal pe teritoriul suedez ar trebui să fie conștienți ce riscurile enorme implică aceasta pentru cei  care sunt implicați direct într-o astfel de încălcare” a normelor de drept.

La acea vreme, s-a susținut că analiza probelor colectate de marina suedeză nu a putut identifica naționalitatea intrusului. Dar, ulterior, Stockholm a decis să consolideze capacitățile forțelor sale armate (prin creșteri bugetare), să reînvie conceptul de „apărare totală”, să restabilească serviciul militar și să reia manevrele militare la scară mare.

Și aceasta, în timp ce un raport guvernamental sublinia, în 2017, că riscul unui atac – limitat – împotriva Suediei nu putea fi exclus.

Un astfel de atac venind de la vecinii săi scandinavi fiind de neconceput, se presupunea că amenințarea ar putea veni doar din partea Rusiei. Mai ales că au existat unele „incidente” în anii precedenți.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: