ÎN PAT CU DUŞMANUL: Medicină clasică sau naturistă? Care ramură a acestei ştiinţe este de preferat?

ÎN PAT CU DUŞMANUL: Medicină clasică sau naturistă? Care ramură a acestei ştiinţe este de preferat?

Medicina, oricare ar fi forma ei, lucrează cu un material rigid, imposibil de prelucrat: viaţa omului.

Reparaţii cu pickhammer-ul

Medicina naturistă nu trebuie să intre în scenă atunci când nu se mai poate face nimic. Bineînţeles că atunci când am o infecţie la un dinte iau antibiotice şi când îmi rup un picior mă duc la un chirurg. Când vreau mai degrabă să previn decât să vindec, esenţa în fapt a medicinei, prefer substanţele naturiste: ele nu repară într-o parte, distrugând în alta.

Să nu uităm că medicina clasică provine din cea căreia acum îi spunem alternativă. Bizară inversare de termeni! "Cea mai mare parte a terapeuticii contemporane constă din superstiţii cărora li s-a pus un nume grecesc. Dacă în 1900 un vraci vindeca prin sugestie, medicii izbucneau în râs, pentru că la vremea aceea credeau numai în lucruri materiale, cum ar fi muşchiul şi osul; astăzi practică aceleaşi superstiţii sub numele de medicină psihosomatică", scria Ernesto Sabato.

Medicina care se serveşte de raze şi de substanţe chimice are, pe lângă succese, eşecuri pe care ezită să şi le treacă în CV. Leacul cancerului întârzie să apară şi, în timp ce pacienţii sunt bombardaţi cu aceleaşi citostatice şi radiaţii ucigătoare ca acum câteva decenii, multe laboratoare de top din lume se întorc neputincioase spre "ierburi" şi "leacuri băbeşti". Apoi, pe măsură ce apar noi leacuri la bolile "clasice", răsar şi unele aproape de netratat. Boala vacii nebune, HIV, sindromul respirator sever acut sau Ebola, iată câteva dintre maladiile apărute la care ştiinţa a dat un răsunător chix. (Adrian Georgescu) Bagheta magică Medicina, oricare ar fi forma ei, lucrează cu un material rigid, imposibil de prelucrat: viaţa omului. Cinic vorbind, dorinţa noastră de a ne îndrepta cât mai sănătoşi către moarte a permis acestei meserii să se ridice în rang şi valoare, singurul beneficiu real pe care ni-l livrează fiind alinarea durerii. Dincolo de calmante, numai Dumnezeu ştie. Din acest punct de vedere, medicina tradiţională vorbeşte deschis şi îşi recunoaşte limitele. Nu minte, nu menajează, nu încurajează inutil. Medicina alternativă vine însă către noi pe poteci alunecoase şi umbrite. Trei frunze înmuiate în alcool devin elixirul tinereţii, un unguent mirosind a smoală ne poate reda sănătatea nouă şi urmaşilor noştri.

În mod normal, nimeni nu ar crede aşa ceva, însă când situaţia este disperată, disponibilitatea omului de a întrezări un miracol, înclinaţia lui către gândirea de tip magic creşte proporţional cu gravitatea bolii. Medicina alopată este acolo, la momentul şi locul potrivit, ca o fată bătrână care tocmai a sedus un orb şi se pregăteşte să-l ducă spre altar.

Şi toate aceste emisiuni sau reviste care predică virtuţile clarvăzătorilor şi ale siropului de cătină, când singurul mecanism care funcţionează este efectul placebo! Aş vrea să văd un singur cabinet de "medicină naturistă de urgenţă", dar, din păcate, această ramură deţine privilegiul ridicării din umeri de după intervenţie, după care urmează tăcerea. (Elena Georgescu)

Puteţi comenta pe www.adriangeorgescu.ro

Ne puteți urmări și pe Google News