Evenimentul Zilei > International > În Mozambic, militanții ilamiști decapitează copii și adolescenți
În Mozambic, militanții ilamiști decapitează copii și adolescenți

În Mozambic, militanții ilamiști decapitează copii și adolescenți

În nordul statului Mozambic,militanți islamiști decapitează copii și adolescenți. Cruda realitate este susținută de Asociația ”Salvați Copiii”. De asemenea, raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru execuțiile extrajudiciare a descris acțiunile militanților drept „crude, dincolo de orice imaginație”.

Asociația „Salvați Copiii” afirmă că militanții islamiști decapitează copii și de 11 ani, în provincia Cabo Delgado, din nordul Mozambicului.

Peste 2.500 de oameni uciși și 700.000 și-au părăsit casele din 2017 până în prezent

O mamă a mărturisit că a privit neputincioasă cum fiul ei de 12 ani a fost ucis în acest fel aproape de locul în care se ascundea cu ceilalți copii ai ei. Peste 2.500 de oameni au fost uciși și 700.000 și-au părăsit casele de când a început o insurgență islamistă, în 2017, relatează BBC.

Militanții au legătură cu grupul Stat Islamic (SI). În raportul său, Asociația ”Salvați Copiii” spune că a vorbit cu familiile strămutate care au povestit scene înfricoșătoare petrecute în provincia bogată în zăcăminte de gaze.

O mamă, al cărei nume nu a fost dezvăluit din motive lesne de înțeles, a spus că fiul ei cel mare a fost decapitat aproape de locul în care se ascundeau ea și ceilalți copii ai ei.

”Satul nostru a fost atacat și casele au fost arse”

„În noaptea aceea, satul nostru a fost atacat și casele au fost arse”, a spus ea.

„Când a început totul, eram acasă cu cei patru copii ai mei. Am încercat să fugim în pădure, dar l-au luat pe fiul meu cel mare și l-au decapitat. Nu am putut face nimic, pentru că și noi am fi fost uciși”.

O altă femeie îndoliată și marcată, a spus că fiul ei a fost ucis de militanți în timp ce ea și ceilalți trei copii ai au fost obligați să fugă.

„După ce fiul meu de 11 ani a fost ucis, am înțeles că nu mai este sigur să rămân în satul meu. Am fugit acasă la tatăl meu, într-un alt sat, dar după câteva zile au început atacurile și acolo”, a spus ea.

Directorul din Mozambic al Asociației ”Salvați Copiii”: acțiunile militanților sunt ”crude, dincolo de orice imaginație”

Chance Briggs, directorul din Mozambic al „Salvați Copiii”, a declarat că relatările privind atacurile asupra copiilor sunt șocante. „Colaboratorii noștri plâng când aud poveștile spuse de mamele din taberele strămutaților”, a spus el.

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru execuțiile extrajudiciare a descris acțiunile militanților drept „crude, dincolo de orice imaginație”.

Insurgenții sunt cunoscuți la nivel local sub numele de Al-Shabab. Ei au jurat public credință față de Statul Islamic. Departamentul de Stat al SUA i-a catalogat pe insurgenți drept teroriști.

Chance Briggs a declarat pentru BBC World Service că este dificil de stabilit cu exactitate ce se ascunde de fapt în spatele acestor acte de violență extremă.

Mozambic – o țară săracă, dar cu resurse minerale imense

„Mozambic este a opta cea mai săracă țară din lume. Cabo Delgado este cea mai săracă provincie din Mozambic și totuși aici există resurse minerale imense, iar unii au impresia că resursele nu sunt împărțite în mod egal, iar de aici pare că a început totul”, a spus el.

Nu este prima dată când sunt raportate decapitări în regiune. În noiembrie 2020, mass-media de stat a anunțat că peste 50 de persoane au fost decapitate pe un teren de fotbal din Cabo Delgado.

Guvernul Mozambicului a cerut ajutor internațional pentru înăbușirea insurgenței.

Luni, oficialii ambasadei SUA din capitala Maputo au declarat că personalul militar american va instrui soldații în Mozambic și va furniza echipamente medicale și de comunicații.