În mai, seceta şi îngheţul pun agricultura la pământ

În mai, seceta şi îngheţul pun agricultura la pământ

Aceste fenomene meteo extreme lovesc în diferite zone ale ţării, efectele fiind devastatoare pentru recoltele autohtone. Seceta s-ar putea instala din nou în partea de sud şi sud-est a ţării în luna mai, anunţă reprezentanţii Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH), în prognoza pe trei luni.

Despre ajutor de la stat în astfel de cazuri nici nu poate fi vorba, având în vedere că Ministerul Agriculturii a primit anul acesta un buget mai redus faţă de cel din 2008.

Mai mult, ajutoare pentru irigaţii nu prea s-au dat de la stat în condiţiile în care tot ce însemna sistem de irigaţii în agricultură a fost distrus sau furat de micii fermieri, dezastrul începând după 1990. „Pe suprafeţe agricole din Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei se vor înregistra deficite accentuate de umiditate”, anunţă INMH.

Tunete şi fulgere

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, se prognozează cantităţi de precipitaţii normale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar local în sudvestul, centrul şi nordul ţării vor fi posibile valori peste mediile multianuale. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

„Aşa cum arată această prognoză, se poate constata că, meteorologic, ar exista condiţii normale pentru această perioadă, cu excepţia - devenită regulă - a zonei de sud-est, unde, de ani buni, agricultura nu merge fără irigaţii. Este zona în care Ministerul Agriculturii trebuie să se implice cu deosebită preocupare şi interes, pentru reabilitarea unei suprafeţe cât mai mari, pentru irigat”, ne-a declarat Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Pentru a reabilita un hectar de culturi pentru irigaţii, costurile se pot ridica şi până la 8.000 de lei, în schimb pentru a începe sistemul de irigat de la zero, preţul poate ajunge şi la 35.000 de lei, spun reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.

Pomicultura, distrusă de frig

„În luna mai, ţinând cont de faptul că temperaturile pot scădea (de la 25-30 de grade C la -2-0 grade C) atingându-se limita de îngheţ, cel mai afectat sector va fi cel pomicol, care poate înregistra pierderi de până la 100%”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar. Din cauza acestor temperaturi oscilante, producţia va fi afectată, fiind vizibilă o scădere a acesteia.

„Cerealele vor fi afectate (orz, grâu) pentru că, în această perioadă, din punct de vedere fenologic se vor afla în faza de burduf, înspicare, înflorire în majoritatea zonelor din ţară în funcţie de soi/ hibrid şi perioada de semănat. Aceste temperaturi scăzute influenţând negativ procesul de înspicare sau înflorire, ceea ce va rezulta o producţie diminuată”, ne-a mai spus şeful Agrostar.