În luna noiembrie, piața de criptomenede din România a explodat

În luna noiembrie, piața de criptomenede din România a explodat Sursa: Pixabay

Piața de criptomonede a explodat în România, într-un an marcat de pandemia de Coronavirus.

O analiză comparativă a valorilor listate pe piață arată faptul că numărul românilor care cumpără criptomonede a înregistrat o creștere cu aproape 60% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă Bitcoin România tranzacționează primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piață sunt Bitcoin, Ethereum, XRP și Bitcoin Cash. Iar cifrele oficiale arată că din ce în ce mai mulți români aleg să investească în piața criptomonedelor.

Potrivit statisticilor Bitcoin, moneda virtuală a atins valoarea maximă din istoria tranzacționării sale în România în data de 18 noiembrie 2020. Valoarea unui bitcoin era la această dată de 74,517.00 lei, o creștere cu 58% față de aceeași zi a anului 2019 (31,591.06 lei).

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea valorii criptomonedei este dublată de anunțul companiei că până la sfârșitul anului numărul ATM-urilor care tranzacționează criptomonede va ajunge la 100, de la 20 în prezent. Mai mult, începând cu 17 noiembrie, cardul Bitcoin are bitcoin fizic. „Este un card cold storage, reîncărcabil, care dispune de cantitatea de 1 mBTC”, anunță site-ul companiei.

Setea românilor de a face astfel de tranzacții a crescut nu numai pentru Bitcoin, monedele Ethereum și Ripple înregistrând creșteri în ultima lună de aproximativ 24%.

Starea de urgență a influențat piața criptomonedelor în România

Statisticile arată că cei care cumpără criptomonede în România au avut o reticență în a face tranzacții de acest fel în momentul anunțării stării de urgență (14 martie 2020). În acel moment, valoarea bitcoinului a scăzut într-o singură zi cu aproape 40%: pe 13 martie, un bitcoin era listat la un preț de 34,042.25 lei, pentru ca o zi mai târziu, moneda să valoreze 21,421.51 lei.

Piața de criptomonede a intrat în declin pe tot globul în luna martie – de la 263 mld USD, marketcapul ajungând la 135 mld la jumătatea lunii martie. Cu toate acestea, reprezentanții Bitcoin spun că, pe tot parcursul lui 2020, criptomoneda a crescut în România cu aproximativ 20%, „populaţia înţelegând că BTC este o alternativă în momentele de criză ale sistemului bancar tradiţional și, mai mult decât atât, o investiţie excelentă pe termen mediu-lung”, (George Rotariu, CEO si co-fondator Bitcoin Romania).

România nu are o reglementare a pieţei de criptomonede

Deși numărul celor care cumpără criptomonede a atins în 2020 maximum-ul istoric, la nivel national încă nu există o transpunere clară în legislaţie a Directivelor UE și o reglementare a pieţei de criptomonede.

În urmă cu doi ani, BNR lua poziție față de criptomonede, clasificându-le drept „active speculative, extrem de volatile și riscante”. Totul, în timp ce Banca Centrală Europeană susține că criptomonedele pot fi o alternativă pentru cash și anunță că evaluează beneficiile creării propriei monede digitale.

În luna iulie 2020, Directiva 5 a Uniunii Europene a fost adoptată și în România, sub forma Legii nr. 129/2019, fiind prima reglementare care vizează criptomonedele.

Lipsa unor reglementări clare în domeniu poate duce la pierderi de venit pentru operatorii români, atâta timp cât mulți utilizatori vor profita de golul legislativ privind impozitarea criptomonedelor, în timp ce alții se vor confrunta cu mari obstacole atunci când vor căuta îndrumare cu privire la modalitatea de taxare.

Articol susținut de Ramon Falameda