În loc să îi salveze, UE i-a îngropat mai tare pe spanioli. Moody's a coborât ratingul Spaniei sub cel al Bulgariei

În loc să îi salveze, UE i-a îngropat mai tare pe spanioli. Moody's a coborât ratingul Spaniei sub cel al Bulgariei

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a scăzut ratingul de credit al Spaniei cu nu mai puţin de trei trepte, de la A3 la Baa3, cu doar o treaptă deasupra categoriei "non-investment grade".

Principalul motiv invocat de Moody's este că planul de salvare aprobat zilele trecute pentru băncile spaniole va creşte considerabil îndatorarea Guvernului, care ar fi nevoit să caute ajutor la rândul său.

Alte motive citate de analiştii agenţiei sunt situaţia precară a economiei, accesul limitat la finanţare de pe pieţele de capital internaţionale şi dependenţa în creştere a Guvernului tocmai faţă de băncile locale, pe care ar urma să le salveze, pentru a cumpăra titluri de stat.

Agenţia de evaluare a specificat în comunicatul prin care anunţa această măsură că în următoarele trei luni ar putea avea loc şi alte revizuiri negative, dacă lucrurile se înrăutăţesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

În momentul de faţă, ratingul acordat de Moody's Spaniei este similar cu cel al României, Baa3, cu diferenţa că perspectiva ţării noastre nu este una negativă. Bulgaria, care îşi dispută cu noi titlul de cea mai săracă ţară a Uniunii, are un rating chiar mai bun, Baa2 cu perspectivă stabilă. Presiuni europene pentru a cere ajutor Spania a fost presată timp de mai multe săptămâni să ceară ajutor pentru sistemul bancar, însă formula găsită de oficialii europeni pare să îi facă mai mult rău decât bine. Implicarea Guvernului de la Madrid ca intermediar între fondurile de la Uniunea Europeană şi bănci a zdruncinat încrederea investitorilor în capacitatea de a-şi rambursa celelalte datorii scadente.

Premierul Mariano Rajoy a urmărit ca prin solicitarea de ajutor doar pentru bănci să evite intrarea ţării într-un program de austeritate similar celui impus Greciei, respingând de mai multe ori cu fermitate varianta ca Fondul Monetar Internaţional să se numere printre "salvatorii" Spaniei. După toate aparenţele însă, nu va mai avea de ales după noile evenimente.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Spaniei a ajuns după anunţ la 6,754%, anticipându-se deja necesitatea ca şi Guvernul să apeleze la fondurile de salvare. Neîncrederea creditorilor privaţi, combinată cu situaţia economică proastă şi cu majorarea datoriei publice ar putea duce într-un final chiar la acest rezultat.