În Grecia, măsurile restrictive au amplificat revolta cetățenilor

Sursa foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

În Grecia, măsurile restrictive din ce în ce mai dură și adeseori contradictorii au amplificat şi aici revolta cetățenilor și a oamenilor de afaceri.

După reprezentanții comerciali aproape ruinaţi și cadrele didactice nemulțumite de sistemul de predare online au început să se mobilizeze acum medicii și cadrele sanitare, revendicând o serie de măsuri și reforme ca să poată face faţă trendului ascendent de cazuri pozitivate cu COVID-19. Michaela Lambrinidou transmite de la Atena.

Deşi Grecia este deja în carantină de peste opt zile, numărul cazurilor raportate zilnic creşte, cetățenii par obosiți de măsurile luate gradul care par să nu dea rezultate, sistemul național de sănătate - potrivit surselor oficiale - se află deja la limită, iar personalul sanitar la capătul puterilor, tocmai în momentul în care numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 crește de la o zi la alta.

Salonicul pare astăzi o micrografie a orașului Bergamo și spitalele trimit noii pacienți în alte orașe apropiate. Primul val de nemulțumiri s-a manifestat în rândul cadrelor didactice şi al elevilor gimnaziali și liceeni încă din prima zi a funcționării sau, mai bine zis, a nefuncționării platformei digitale, care asigură cursurile online. Sute de elevi nu au reușit să se conecteze și să urmărească predarea lecţiilor, situație care prea puțin s-a ameliorat pe parcurs. În aceste condiții Ministerul Educației examinează acum o posibilă revenire a elevilor în bănci la sfârșitul lunii, dacă numărul infecţiilor va scade sub 1.000 de cazuri pe zi.

Ieri, medici din întreaga ţară s-au mobilizat pentru a protesta și pentru a revendica câteva reforme ce ar putea să le asigure condiții mai bune și mai sigure de muncă. Ei acuză guvernul că, deși  atenționănd lumea că va exista un al doilea val de COVID-19, nu s-a pregătiti să-l întâmpine din timp. Medicii cer executivului să angajeze personal sanitar, care să întărească suficient sistemul național de sănătate, să se efectueze teste repetative pentru COVID-19 la toți angajații din structurile sanitare, în condițiile în care un număr foarte mare de cadre s-au îmbolnăvit pe parcurs și locurile au rămas vacante, cerând, de asemenea, rechiziționarea clinicilor particulare pe toată durata pandemiei.

Prezența poliției, pe de altă parte, pe străzile orașelor este pregnantă şi adeseori frustrează populația, care are senzaţia că este monitorizată la fiecare pas din lipsă de neîncredere din partea instituțiilor. De mâine, totodată, vor intra în vigoare noi măsuri, precum interzicerea circulației de la ora 21:00 și până la ora 5:00 dimineața, interval în care de la ora 21:00  vor mai putea circula numai din motive de sănătate, de muncă, dar și o scurtă plimbare cu câinele și numai în jurul casei. De asemenea, supermarketurile se vor închide la ora 8:30 seara, iar duminică vor fi închise atât supermarketurile mari, cât și cele mici de cartier. (RRA)