Cifrele unui nou sondaj vorbesc clar: un german din patru are gândire de natură antisemită.
41% dintre cei interpelaţi susţin că evreii vorbesc prea mult de holocaust, părere exprimată şi prin fraze ca "evreii au prea multă putere", sau "sunt responsabili pentru majoritatea războaielor".
Cifrele vorbesc clar: un german din patru are gândire de natură antisemită, spunând că evreii sunt prea influenţi şi că sunt la baza conflictelot din lume. Datele au apărut în urma unui studiu realizat de Congresul mondial ebraic, potrivit căruia se reţine că evreii "vorbesc prea mult de holocaust" şi celelalte probleme deja amintite.
Cine sunt noii antisemiţi
La sondaj au fost interpelate 1.300 de persoane timp de circa două luni şi jumătate, deci dinaintea atentatului de la Halle, în Saxonia-Anhalt, când un extremist de dreapta a avut o tentativă de asalt împotriva unei sinaogi locale, lansând bombe într-un cimitir evreiesc şi ucigând două persoane. În baza celor reieşite din sondaj, antisemitismul este răspândit şi printre cei care se laudă cu câştiguri mari şi printre cei care ocupă posturi importante şi de conducere la nivel social. În această categorie, în mod special, 28% reţin că evreii au o putere prea mare în lumea afacerilor şi finanţelor, iar jumătate cred că sunt mai devotaţi Israelului decât Germaniei.
Analiza cifrelor
65% dintre germani cred că convingerile neonaziste cresc şi datorită succesului partidelor de extremă dreapta, iar 50% gândesc că evreii sunt mai expuşi decât alţii la violenţe şi atacuri (chiar verbale). Datele cele mai neliniştitoare sunt acelea legate de holcaust, fiindcă un sfert dintre cei chestionaţi nu exclud că se poate reveni la o persecuţie similară aceleia din anii '40, iar 28% este numărul acelora care reţin că guvernul german nu face suficient efort pentru a apăra comunităţile ebraice din Germania.
Reacţiile politicienilor
Publicarea acestor cifre a declanşat alarmă şi îngrijorare. Preşedintele Congresului ebraic mondial, Ronald Lauder, a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung: "A venit timpul ca întreaga societate germană să ia poziţie şi să lupte în mod deschis şi frontal împotriva antisemitismului". Potrivit adjunctului Verzilor din Budestag, Kostantin von Notz, rezultatele acestui sondaj sunt "şocante, dar nu surprinzătoare", având în vedere că "antisemitismul în Germania n-a dispărut niciodată şi din păcate ajunge pînă la vârfurile societăţii", Asemănător şi comentariul lui Stefan Ruppert, exponent al FDP, partidul liberal, care numeşte "alarmant" faptul că o asemenea mentalitate găseşte atâţia adepţi, notează Il Giornale.