Înainte de a-și continua turneul european în Germania, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, s-a aflat la Paris, ocazie de care a profitat pentru a-și împărtăși viziunea asupra stării lumii, a curta vechiul continent și a-i critica pe americani.
Graffiti precum „genocidul uigurilor” au fost repede șterse de pe fațata Institutului Francez pentru Relații Internaționale (IFRI) iar câțiva manifestanți au fost îndepărtați de poliție, înainte de sosirea lui Wang Yi la IFRI, unde a susținut, duminică, o conferință, în care a vorbit despre dezvoltarea Chinei, diplomația Beijingului, relațiile sino-europene și sino-americane.
Wang Yi i-a invitat pe europeni să facă bloc comun cu China în fața „virusului îngrozitor al confruntării, al respingerii și al unilateralismului”.
După luni de diplomație foarte ofensivă a Chinei și sub criticile venite de la Washington, șeful diplomației chineze face acum ochi dulci Europei.
Pe de altă parte, într-un comunicat difuzat duminică, ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian, a exprimat „preocupările majore ale Franței cu privire la degradarea situației drepturilor omului în China, în special în Hong Kong și în provincia Xinjiang”.
Dar, în discursul său, Wang Yi a respins in corpore toate criticile. În privința situației minorității uigure din Xinjiang și a situației din fosta colonie britanică, Wang Yi a răspuns agasat: „Este vorba despre afacerile interne ale Chinei. China nu va permite nici un amestec străin în afacerile interne”.
„Nu pot să aud cum China este o mare civilizație și că vrea să se apropie de Europa dar să nu mărturisesc solidaritatea europenilor cu cetățenii (chinezi) reprimați”, a declarat eurodeputata Nathalie Loiseau (LREM).
Statele Unite, în ochii trimisului de la Beijing, vor să construiască o nouă „cortină de fier” și încearcă să înfățișeze China ca rivală. Potrivit lui Wang Yi, Washingtonul ar încerca să antreneze Europa în acest nou Război Rece cu China.
Mesajul lui Wang Yi către „prietenii europeni” este, prin urmare, de a îndemna Europa să fie „de partea dreaptă a istoriei pentru a construi o lume mai bună”.
China încearcă să stabilească un „dialog egal” cu Europa, o „forță majoră”, așa cum a asigurat Wang Yi, care consideră posibilă încheierea unui acord sino-european privind investițiile până la sfârșitul anului.