În Egipt, protestele sociale iau locul manifestaţiilor politice

În Egipt, protestele sociale iau locul manifestaţiilor politice

REALITATEA POST-MUBARAK. Mii de angajaţi din sectorul public egiptean s-au strâns ieri, în Piaţa Tahrir, pentru a cere salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă, în timp ce companiile private din domeniul siderurgic, textil, bancar, media şi comunicaţii s-au confruntat cu un val de greve spontane.

Pusă în faţa unui nou tip de proteste, conducerea militară a ţării ia în calcul posibilitatea interzicerii reuniunilor sindicatelor sau organizaţiilor profesionale, deşi o astfel de măsură ar putea încinge şi mai mult spiritele, scrie BBC.

Câteva sute de poliţişti s-au strâns în faţa sediului Ministerului de Interne pentru a denunţa condiţiile grele de muncă. Poliţiştii s-au plâns, de asemenea, că au fost obligaţi să utilizeze forţa împotriva demonstranţilor care au cerut timp de 18 zile demisia fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Salarii mai mari au cerut şi 150 de angajaţi din turism, care au ales să-şi exprime nemulţumirea în apropierea marilor piramide.

Armata a recomandat manifestanţilor să renunţe la greve şi la proteste, subliniind că tranziţia spre un regim civil poate fi accelerată dacă egiptenii se întorc la locurile de muncă. Forţele de securitate au intervenit în cursul zilei pentru degajarea Pieţei Tahrir, după ce lansaseră un ultimatum demonstranţilor.

Între timp, starea de sănătate a fostului lider de la Cairo este subiectul a numeroase speculaţii. Două publicaţii egiptene au scris ieri că Mubarak a leşinat de mai multe ori la reşedinţa sa din staţiunea Sharm el-Sheikh, după ce a refuzat să-şi mai ia medicamentele, pe fondul unei despresii.

Singurele declaraţii oficiale în acest sens au venit din partea ambasadorului egiptean la Washington, care a recunoscut că a primit informaţii cum că Mubarak este bolnav, fără a oferi însă alte detalii. 

Ne puteți urmări și pe Google News