În doi ani, rușii au renunțat la afaceri de sute de milioane de euro în România

În doi ani, rușii au renunțat la afaceri de sute de milioane de euro în România

EVZ vă prezintă cele mai mari investiții, în special din domeniul metalurgic, cărora rușii le-au spus adio

Una dintre cele mai mari investiții rusești în România, rafinăria Rafo Onești, va fi vândută la fier vechi, a anunțat acum două zile compania rusă Petrochemical Holding. Plecați din poll-position, curtați încă din 1989 de Ion Iliescu și Petre Roman, investitorii ruși au fost printre primii care au pătruns pe locală, pentru ca în ultimii ani să abandoneze proiecte de câteva sute de milioane de euro. Unul din marile nume de magnați atrași în România în special de domeniul metalurgic este cel al lui Roman Abramovici, de altfel unul din primii investitori de la noi.

Rafinăria de petrol RAFO Onești este deținută de Petrochemical Holding. „Datorită situației financiare, în RAFO SA este împuternicit directorul general al RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vâzare) a activelor și utilajelor aferente companiei”, a anunțat RAFO, pe 3 februarie. Compania era în portofoliul milionarului rus Iakov Goldovsky de câțiva ani. Anunțul a luat prin surprindere angajații, care auziseră că firma era în curs să primească o finanțare din partea unei bănci din Anglia. RAFO are 540 de angajați. În 2013 a avut o cifră de afaceri de circa 18 milioane de euro și pierderi de peste 10 milioane de euro.

În 2013, compania rusă Mechel și-a vândut toate activele deținute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 lei), către Nikarom SRL. Este vorba despre combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgoviște, Ductil Steel Oțelu Roșu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila și Mechel Reparații Târgoviște. Combinatele din Târgoviște și Câmpia Turzii au fost preluate încă de la începutul anilor 2000 de magnatul rus Igor Ziuzin, proprietarul grupului Mechel, beneficiind de un „preț bun”, ajutoare de stat, eșalonări de datorii. De la vânzarea din 2013, producția a fost reluată la o parte din combinate. În 2011, acestea aveau o cifră de afaceri de circa 890 de milioane de euro și 6.000 de angajați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Metalimportexport, compania profilată pe importuri în domeniul energetic este deținută de investitori din Rusia din anul 2007. Interesul pentru aceasta era generat de faptul că deținea Fortus Iași, un producător de utilaj tehnologic greu. Concret, în 2003, Metalexportimport a devenit proprietara a peste 80% din Fortus, în urma procesului de privatizare. AVAS a anulat însă contractul de privatizare, deoarece investitorul nu și-a îndeplinit obligațiilor. Au urmat mai multe contestații depuse de Metalexportimport, dar în cele din urmă AVAS a obținut câștig de cauză. Metalexportimport a devenit astfel total neinteresantă pentru ruși. În 2013, compania nu a avut niciun fel de activitate.

Primul abandon răsunător al rușilor a fost cel de la Alor Oradea, producător de alumină, cumpărat în anul 2000 de Russki Aluminium, companie controlată de magnatul rus Roman Abramovici. În câțiva ani, compania a fost închisă din cauza furturilor de active.

Schimburi comerciale

Valoarea investiților rusești în România este greu de urmărit: principalele plasamente făcute au fost prin companii cu sediul social în alte țări. Exporturile Rusiei în România valorează ușor peste 3 miliarde de dolari, în timp ce exporturile României sunt de numai 1,3 miliarde de dolari. Comerțul cu statul vecin ne generează un deficit de 1,7 miliarde de dolari.

Investiții active

Alro SA este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală. Fabrica din Slatina înregistrează pierderi din 2012. De atunci numărul angajaților s-a redus la jumătate. Zvonurile spun că sfârșitul fabricii este doar o problemă de timp. Societatea face parte din grupul internațional „Vimetco”, deținut de miliardarul rus Vitali Matsitski. În 2013, cifra de afaceri a Alro Sa a fost de 1,9 miliarde de lei. Luxoft România oferă servicii IT și are în prezent peste 1.000 de angajați fiind a treia filială ca număr de angajați din cele 15 centre de dezvoltare operate în Europa Centrală și de Est ale grupului. Cifra de afaceri a în anul 2013 a fost de 103 milioane de lei, cu un profit de peste 11 milioane de lei.

Producătorul de țevi TMK-Artrom Slatina, parte a grupului rus TMK, a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 877 de milioane de lei și un profit de 11,8 milioane de lei. TMK Europe, subsidiara din Germania a grupului rus TMK, deține 92,73% din acțiunile companiei din Slatina. Grupul rus mai controlează în Romania combinatul siderurgic TMK-Reșita.

Lukoil și Gazprom sunt alte mari investiții rusești în România, în domeniul energetic.