Evenimentul Zilei > International > În dinții Kremlinului, Belarus se lasă greu înghjițită
În dinții Kremlinului, Belarus se lasă greu înghjițită

În dinții Kremlinului, Belarus se lasă greu înghjițită

Condițiile de integrare a Belarus în Rusia sunt"inacceptabile", a declarat ministrul bielorus de Externe

Declarația ministrului bielorus vine în contextul formări unei confederații economice Rusia-Belarus

Rusia și Belarus, în prezent parte a unei uniuni în mare măsură simbolice, au început discuțiile pentru aprofundarea integrării lor, proces care a alimentat preocupările unei posibile anexări „silențioase” de către Moscova.

Cotidianul de afaceri Kommersant a anunțat luna trecută că cele două țări intenționează să-și unifice politicile vamale și energetice până în 2021 și să stabilească un singur cod fiscal, un cod civil și o listă unică de norme privind comerțul exterior până în 2022.

„Sincer, propunerile inițiale ale Rusiei prevedeau includerea unor anumite dispoziții inacceptabile, în special pentru Belarus”, a declarat ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei.

Makei a spus că înființarea unor organisme supranaționale, așa cum este specificat în propunerile menționate, este împotriva acordului ruso-belarus din 1999, care prevede un stat de uniune cu monedă comună, un sistem juridic comun și politică externă și de apărare comună.

„Trebuie să acordăm mai multă atenție punerii în practică a unei politici agricole și industriale coordonate – este acest lucru important mai important”, a spus Makei. „Nu există o problemă politică asociată cu formarea unei federații sau o confederație unică.”

Rusia sprijină economia bielorusă cu energie și împrumuturi ieftine, dar Minsk se teme de o avalanșă a influenței Moscovei și de amenințăriu la adresa suveranității sale.