În Congo ar fi sute de mercenari români. Cel puţin doi au murit

Mercenari Congo. Sursa foto: Dreamstime.com

Sute de cetățeni români sunt contractori privați în sectorul securității din Congo, potrivit informațiilor prezentate de Știrile ProTV. Această informație a fost dezvăluită în contextul în care cel puțin doi români au pierit, iar alții au fost răniți în timpul accentuării conflictelor cu forțele rebelilor M23.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, doi cetățeni români au decedat și alți patru au fost răniți în urma evenimentelor recente din Congo. MAE a emis o recomandare de a evita călătoriile care nu sunt absolut necesare în această țară.

Confruntări intensificate în Congo

M23 a declanșat o ofensivă semnificativă în 2022, provocând o intervenție militară și eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est, conform informațiilor Reuters. Aceștia au reușit să negocieze o încetare a focului anul trecut, însă aceasta a fost constant încălcată.

Congo, țările occidentale și un grup de experți ONU au acuzat grupul rebel condus de Tutsi că beneficiază de sprijin din partea vecinului Rwanda, în ciuda negărilor acestuia. Confruntările dintre rebeli, forțele armate și grupurile de autoapărare care îi susțin au escaladat recent, determinând comunități întregi să se refugieze în zonele considerate mai sigure de la marginea orașului Goma.

Sute de mercenari români ar fi în Congo

Aproximativ 900 de români sunt angajați în domeniul protecției în Republica Democratică Congo, conform stirileprotv.ro.

Printre ei se numără veterani ai teatrelor de operațiuni, precum și foști membri ai armatei române în căutarea unui salariu mai bun, dar sunt și indivizi fără experiență militară. Pentru câștiguri lunare de câteva mii de euro, aceștia sunt responsabili de antrenarea forțelor guvernamentale și de protejarea zonelor strategice amenințate de rebelii din Mișcarea M23.

Contractorii privați români au fost implicați în cele mai intense confruntări din ultimul an, după ce au preluat rolul trupelor Wagner în Congo, adaugă sursa menționată.

Un român, comandantul mercenarilor

Comandantul lor pare să fie Horațiu Potra, un personaj controversat, fost luptător în Legiunea Franceză, al cărui nume a fost menționat de mai multe ori în presa română.

În anul 2010, DIICOT a anunțat că a destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de droguri, care opera după principiile unei structuri paramilitare. Perchezițiile efectuate în județele Sibiu și Mureș au dus la descoperirea unei ferme unde era cultivat cannabis, iar gruparea ar fi fost condusă de Horațiu Potra.

Surse judiciare de atunci au dezvăluit că fostul ofițer al Legiunii Străine, având dublă cetățenie, română și franceză, s-a ocupat anterior de antrenarea gărzii de elită a președintelui Republicii Centrafricane și a condus dispozitivul de securitate al emirului din Qatar.

În începutul anului 2020, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a fost amenințat că va fi răpit și dus în pădure, în cazul în care a uitat că trebuie să "înapoieze ceva" sau "cine l-a pus acolo", conform informațiilor furnizate de Rise Project.

La acea vreme, procurorii l-au plasat sub control judiciar pe Horațiu Potra din Mediaș, șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, care este patronată de controversatul Frank Timiș, fondatorul afacerii "Roșia Montană".

Rise Project a subliniat, de asemenea, că Horațiu Potra a fost contractor privat în diverse războaie civile din Africa, menționând că acesta a început să lucreze la cartierul general al lui Frank Timiș din Londra în 2012, în timp ce poliția română îl investiga pentru trafic de droguri.

În Congo ar fi sute de mercenari români. Cel puţin doi au murit. Sursă foto: X.com (Twitter)

Mercenarii români au venit cu avionul în Goma

În ianuarie 2022, Deutsche Welle a realizat o anchetă extinsă despre Asociația RALF, compusă din români care au fost membri ai Legiunii Străine. Publicația germană a menționat chiar apariția unei imagini cu Horațiu Potra în Congo pe rețelele de socializare.

„Există suspiciunea că acești veterani desfășoară activități de mercenariat în estul exploziv al Congo. Mintea din spatele acestei misiuni este un luptător de profesie originar din Mediaș”, a explicat DW acum un an, referindu-se tot la Horațiu Potra.

S-au născut diverse speculații cu privire la legătura dintre organizația lui Potra și gruparea de mercenari rusă Wagner, dar DW afirmă că nu a putut să le dovedească. Totuși, se cunoaște că în 2016 Potra a primit plăți de la ruși pentru a antrena gărzile de corp ale președintelui centrafrican Faustin-Archange Touadéra.