În China, coronavirusul n-a citit cărticica roșie a lui Mao

În China, coronavirusul n-a citit cărticica roșie a lui Mao

„Autoritățile chineze s-au folosit de Li Wenliang și de alți șapte medici pentru a pune în scenă capacitatea statului de a reveni asupra unei decizii a autorităților locale. Strategia este de a arunca vina pe autoritățile locale”, a declarat pentru L'Express Antoine Bondaz, specialist al Fundației pentru Cercetări Strategice (Franța), specialist sinolog.

„Însă, Li a decedat devenind astfel un simbol al disfuncțiunilor guvernării și al consecințelor cenzurii”, adaugă el.

Pentru că, de la debutul epidemiei, mai multe elemente au subminat versiunea autorităților de la Beijing.

La sfârșitul lunii ianuarie, spre exemplu, primarul din Wuhan, Zhou Xianwang, a declarat, în cadrul unui interviu televizat, că a difuzat cu întârziere informații despre noul coronavirus pentru nu a primit verde de la puterea centrală.

Ceea ce este important pentru autorități este să „Wuhanizeze” criza.

Pentru că, dacă puterea de la Beijing este responsabilă de gestiunea proastă a crizei, atunci președintele Xi Jinping va fi direct vizat. Invers, aruncând vina și criza pe umerii autorităților locale, partidul își păstrează reputația. O situație tipică în regimurile controlate de partidele comuniste.

Nu partidul greșește, ci autoritățile care nu au știut cum să pună în practică directivele.  Nici când aceste directive s-au dovedit aberante sau imposibil de îndeplinit, partidul a fost mereu deasupra oricărei îndoieli.

Și, în secunda doi, cei ce nu au îndeplinit sarcinile deveneau „sabotori”, plătind deseori cu viața sau cu gulagul.

Însă această strategie fățarnică și-ar putea atinge repede limitele în condițiile în care epidemia s-a propagat de-a lungul țării și mai multe orașe din estul Chinei au pus în practică restricții de deplasare.

În „banca acuzaților” se află și Statele Unite. Săptămâna aceasta, China a acuzat Washingtonul că „creează și răspândește panică” pentru că a interzis intrarea pe teritoriul american a tuturor ne-rezidenților care sosesc din China. „Guvernul SUA nu ne-a oferit încă nici un ajutor substanțial”, a declarat Hua Chunying, un purtător de cuvânt al diplomației chineze.

Ne puteți urmări și pe Google News