În ce constă "taxa Tobin", pe tranzacţiile financiare, valabilă din 2015

În ce constă "taxa Tobin", pe tranzacţiile financiare, valabilă din 2015

În timp ce liderii europenei se aflau la Bruxelles, la un summit în care încercau să găsească soluţii la problemele economice, Parlamentul European a aprobat, săptămâna trecută, taxa pe tranzacţiile financiare, cunoscută şi sub denumirea de "taxa Tobin", scrie Presseurop.eu.

Reglementarea a fost adoptată cu 487 de voci pentru, 152 contra şi 46 de abţineri. "Rezoluţia comună a Parlamentului – al cărui aviz nu este decât consultativ asupra subiectului – aprobă o propunere a Comisiei Europene, prezentată în septembrie 2011", scrie publicaţia franceză "La Tribune", precizând că ea nu va intra în vigoare înainte de sfârşitul anului 2014.

Potrivit cotidianului economic francez, proiectul Comisiei prevede instaurarea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare în toată Uniunea Europeană, cu un procent de 0,1% pentru obligaţiuni şi de 0,01% pe celelalte produse financiare. Această măsură ar putea genera până la 57 de miliarde de euro, dacă este aplicată în toate statele membre.

De ce se opun englezii

Însă, acest lucru este destul de dificil de realizat, în condiţiile în care nouă ţări, printre care Germania şi Franţa, sunt favorabile instaurării sale, însă printre opozanţi se numără şi Marea Britanie. Englezii se tem că legea ar putea favoriza delocalizarea activităţilor financiare.

Premierul britanic a lăsat, de altfel, cale liberă mâniei sale în timpul summitului, aşa cum scrie "The Telegraph".

"Taxa pe tranzacţiile financiare este o idee proastă: ea va face să crească costul pensiilor şi va provoca pierderea a numeroase locuri de muncă. Această taxă va face Europa mai puţin competitivă şi o voi combate cu orice preţ", a declarat David Cameron.

Ne puteți urmări și pe Google News