În ce condiții PFA plătește contribuția la bugetul de pensii

În ce condiții PFA plătește contribuția la bugetul de pensii

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) trebuie să vireze contribuția socială la bugetul de pensii doar dacă nu obțin alte venituri pentru care plătesc deja această contribuție, precizează reprezentanții Fiscului, pe pagina oficială de Facebook a instituției.

„O persoană fizică autorizată ce desfăşoară o profesie liberă are obligația plății CAS la veniturile declarate dacă nu se încadrează în excepțiile prevăzute la art. 296^23 din Legea nr. 571/2003 privind Cod fiscal (ex: realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii...)”, au arătat specialiștii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de la Direcția de Servicii pentru Contribuabili, în cadrul unei sesiuni de asistență și îndrumare online, care a avut loc pe 1 iulie.

Întrebarea pentru care au dat acest răspuns era următoarea: „O PFA profesie liberală, are obligația plății CAS la veniturile realizate dacă persoana fizică are încheiat contract cu Casa de Pensii?”

Funcționarii ANAF au mai precizat că „venitul declarat de contribuabili, pe baza caruia se calculează contribuția de asigurări sociale reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig”.

Persoanele fizice autorizate ce plătesc contribuții pentru pensii aplică o cotă a CAS de 26,3% din venitul declarat. Astfel, o PFA plătește minimum 211 lei și maximum 3.021 lei lunar. Excepție fac PFA-urile care au venituri mai mici de 35% din valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News