Preşedintele Vladimir Putin continuă să ia măsuri controversate pentru a reda Rusiei statutul de mare putere globală, ministrul său al Apărării anunţând recent că aviaţia militară rusă îşi va relua zborurile de patrulare începând din Oceanul Arctic până în Golful Mexic, întrerupte după terminarea Războiului Rece.
Reluarea acestor misiuni de recunoaştere presupune atât o sfidare clară la adresa Statelor Unite, cât şi un important salt calitativ al forţelor aeriene ruse, care în ultima vreme au devenit tot mai prezente în spaţiul aerian al Europei, obligând mai multe state membre ale NATO să-şi ridice de la sol avioanele de vânătoare pentru a intercepta avioanele ruseşti.
Potrivit mai multor analişti, prin astfel de incursiuni Moscova se întoarce la metodele folosite pe vremea URSS pentru a testa capacitatea de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice.
“În circumstanţele actuale, trebuie să ne asigurăm o prezenţă militară în Atlanticul Occidental, în Pacificul Oriental, Marea Caraibelor şi Golful Mexic”, a indicat Şoigu. Dar dacă aceste iniţiative chiar vor fi puse în practică, atunci există riscul unor fricţiuni cu Statele Unite, care au interese majore în toate aceste zone unde menţin şi o prezenţă militară importantă.
Armata rusă intenţionează de asemenea să-şi modernizeze avioanele cu rază lungă de acţiune, iar anterior şi-a anunţat şi intenţia de a crea baze militare în unele state care au relaţii tensionate cu Statele Unite, dar care sunt situate în sfera de influenţă americană, precum Venezuela, Cuba sau Nicaragua.
În paralel, Australia supraveghează patru nave ruse în largul coastelor sale, în contextul tensiunilor între două ţări după tragedia zborului MH17 în estul Ucrainei, relatează AFP.
Majoritatea analiştilor vede în această prezenţă navală dorinţa preşedintelui rus Vladimir Putin “de a-şi etala muşchii” înaintea reuniunii G20, programată pentru acest sfârşit de săptămână (15-16 noiembrie) la Brisbane, unde liderul este aşteptat.
John Blaxland, expert în probleme de securitate internaţională de la Universitatea naţională australiană, consideră că preşedintele rus Vladimir Putin vrea “să-şi etaleze muşchii” pentru a-şi consolida imaginea de “dur”, în timp ce prezenţa sa la summitul actual G20 suscită reticenţe. “Aceasta este o demonstraţie de forţă, organizată pentru spectacol”, a spus el.