În căutarea eschimoşilor, din Siberia în Groenlanda
- Mirela Doroban ţu
- 9 martie 2011, 00:04
History oferă azi, de la 20.00, o perspectivă unică asupra vieţii eschimoşilor de acum o mie de ani, în "Odiseea inuită: Cucerirea Lumii Noi".
Antropologul arctic Niobe Thompson face o călătorie prin nordul lumii şi se întoarce înapoi cu o mie de ani, urmărind originile inuiţilor moderni (vechii eschimoşi) într-o extraordinară odisee arctică din Siberia până în Groenlanda. Descoperirile sale demontează stereotipul "eschimosului paşnic" şi aruncă o nouă lumină asupra primei întâlniri dintre coloniştii asiatici şi europeni în Lumea Nouă.
Vânătorii din zone izolate, afectaţi de schimbările climei
În limba lor, "eschimos" înseamnă "consumator de carne cru dă", în timp ce "inuit" înseamnă "om". Cei mai mulţi dintre inuiţi trăiesc în Groenlanda, dar s-au stabilit şi în Alaska, Canada sau Peninsula Ciukotka. Ca mulţi alţii, Niobe Thompson este îngrijorat de transformările clima-terice care au loc în ultimul timp. Ca antropolog arctic, el a avut posibilitatea să petreacă mult timp cu vânătorii din zonele unde se simt dramaticele modificări.
Una dintre localităţile în care a ajuns este satul Vankarem, pe coasta nordică a Rusiei. Aceasta este una dintre cele mai izolate comunităţi din nord. Cei 430 de localnici trăiesc datorită morselor, a focilor, a balenelor pe care le vânează, şi a renilor pe care-i cresc. În trecut, vânătorii traversau zonele îngheţate, mutându-se după prada lor. Acum, patru luni din an gheaţa dispare de lângă Vankarem, obligându-i pe inuiţi să vâneze din bărci deschise, în largul Oceanului Arctic.
Deşi e conştient că schimbările climaterice vor afecta viaţa populaţiei native din Arctica, Thompson nu ştie cum şi cât de mult. Aşa că, împreună cu echipa lui, caută răspunsurile înapoi în timp, la ultimul mare dezgheţ arctic. Timp de patru secole, începând cu anul 800 e.n., lumea a cunoscut o încălzire constantă. În acea perioadă au avut loc schimbări majore - una dintre acestea fiind stabilirea vikingilor în Islanda şi în sudul Groenlandei. Echipa de cercetători face o comparaţie între cele două perioade.